Вчені виявили спільну звичку птахоподібних динозаврів та сучасних птахів

Альона Павлюк — 20 листопада 2023, 18:03

Вчені розкопали скелет маленького птахоподібного динозавра пізнього крейдового періоду, який був згорнутий "калачиком", що нагадує положення сучасних птахів під час сну.

Про це повідомляє CNN із посиланням на дослідження, опубліковане у науковому журналі PLOS One.

У пустелі Гобі, що розташована у формації Барун Гойот у Монголії група японсько-монгольських палеонтологів розкопала череп і майже цілий скелет птахоподібного динозавра.

Його кістки були у позі, в якій померла тварина – довга шия обвивала правий бік тулуба, голова притиснута до боку, задні кінцівки складені під тулубом, більша частина хвоста загиналася навколо лівого боку.

Ілюстрація пози, в якій знайшли скам'янілості птахоподібного динозавра. Фото: Seiji Yamamoto

Науковці встановили, що це альваресзавр. Він належить до тероподів – динозаврів з довгими хвостом та задніми кінцівками, але короткими передніми. Альваресзаври є частиною групи манірапторів – птахів та птахоподібних динозаврів.

Знайденого альваресзавра вчені назвали Jaculinykus yaruui. Він жив приблизно 70 мільйонів років. Довжина динозавра від носа до кінчика хвоста становила трохи більше ніж 1 метр.

Поза знайденого альваресзавра схожа на інші дві скам’янілості, знайдені у Монголії, – Sinornithoides youngi та Mei long. Їх також знайшли згорнутими "калачиком". Ці динозаври є троодонтидами, які належать до манірапторів.

Знайдені рештки альваресзавра. Фото: PLOS One

Сучасним птахам така поза допомагає зберігати тепло. Палеонтологи припускають, що маніраптори мали схожу мету, коли згорталися калачиком.

У процесі еволюції альваресзаври зменшувалися в розмірах. Ймовірно, це змусило їх прийняти ту саму стратегію терморегуляції, яку використовували їхні пташині родичі.

"Jaculinykus є важливим прикладом того, що альваресзаври мають більше схожості з живими птахами – не лише в остеологічних особливостях, але й у поведінкових рисах", – сказав співавтор дослідження Кохта Кубо.

Нагадаємо, вчені встановили, що динозаври вимерли через зміну клімату, спричинену падінням астероїда.

Читайте також: Чому діти так захоплюються динозаврами і яка від цього користь? Пояснюємо

Реклама:

Головне сьогодні