Мова матері впливає на розвиток мозку дитини ще до народження – дослідження

Ірина Бура — 27 листопада 2023, 11:45

Нейробіологи з Падуанського університету в Італії разом з колегами з Національного центру наукових досліджень Франції (CNRS) знайшли докази того, що на розвиток нервової системи малюків в утробі матері впливає мова, яку вони чують.

У статті, опублікованій в журналі Science Advances, науковці описують дослідження, яке вони провели з новонародженими дітьми за допомогою електроенцефалографії, пише Medical Xpress.

Електроенцефалографія (ЕЕГ) – один із найбільш інформативних видів дослідження функцій головного мозку, що дозволяє побачити ознаки різних порушень і оцінити їхній характер.

Попередні дослідження науковців показали, що малюки в утробі, починаючи приблизно з 5-7 місяців, можуть чути голос матері. Також вони можуть розпізнавати її голос після народження.

Фото: sot/gettyimages

Щоб дізнатися, як почута в утробі мова впливає на нейронний розвиток мозку дитини, дослідники провели експеримент за участю 33 новонароджених та їхніх матерів. Усі були носіями французької мови.

Експеримент полягав у тому, щоб усіх новонароджених "добровольців" досліджувати за допомогою ЕЕГ протягом кількох днів після народження.

Поки немовлята спали, дослідники відтворювали записи, на яких читались різні мовні версії книги "Золотоволоска і три ведмеді".

Вивчаючи результати ЕЕГ, дослідники виявили, що мозок немовлят реагував на мову, яку вони чули до народження, як на щось знайоме, і обробляв її якісніше.

Дослідники припускають, що це є доказом того, що на мозок дитини унікальним чином має вплив мова, яку вони чули в утробі матері. У цьому випадку – французької.

Дослідницька група також виявила, що нейронна реакція дитини найсильніше спостерігалася в показаннях ЕЕГ, коли книга читалася французькою мовою, що свідчить, що пренатальний вплив певної мови відігравав важливу роль у нейронному розвитку мозку.

Читайте також: "ГРВІ у немовляти: що обов'язково знати батькам"



Реклама:

Головне сьогодні