"Ваша донька потрапила у лікарню". У Києві поліція викрила поширену шахрайську схему

Ірина Батюк — 28 листопада 2023, 13:05

Поліція Києва затримала і повідомила про підозру 38-річному мешканцю Львова, який ошукав 78-річну киянку на 100 тисяч гривень. Він застосував давно відому шахрайську схему.

Як повідомляє поліція Києва, минулого тижня до правоохоронців Дарницького району столиці звернулася місцева мешканка. Її матері зателефонував невідомий і розповів про нещасний випадок, через який донька нібито потрапила до лікарні.

"Він попередив пенсіонерку, що на проведення операції негайно потрібні кошти та порадив не зволікати, а терміново шукати гроші. За деякий час до квартири бабусі на вулиці Архітектора Вербицького прийшов незнайомець. Перебуваючи у шоковому стані, жінка віддала чоловіку всі заощадження – 100 тисяч гривень", – розповів начальник районного управління поліції Олег Гудима.

За його словами, про те, що пенсіонерка потрапила в пастку шахраїв, стало зрозуміло, коли матір зателефонувала доньці.

Фото поліції Києва

У коментарі для "УП. Життя" начальниця відділу комунікації Головного управління Національної поліції у Києві, капітан поліції Юлія Гірдвіліс зазначила, що після звернення доньки правоохоронці почали пошук ймовірного підозрюваного. Його прикмети з’ясували, опитавши очевидців та переглянувши відео з камер спостереження. Місце його перебування встановили.

"Зловмисником виявився 38-річний мешканець міста Львів. Під час проведення слідчих дій у чоловіка вилучили частину коштів, здобутих злочинним шляхом та інші речові докази", – кажуть у поліції Києва.

Правоохоронці ще перевіряють його причетність до скоєння аналогічних злочинів. Поки що звернень від інших потерпілих внаслідок дій фігуранта у поліції не отримували, каже Юлія Гірдвіліс.

Чоловікові вже повідомили про підозру у вчиненні злочину. До Дарницького районного суду передали клопотання про обрання йому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

За вчинене кримінальне правопорушення чоловікові загрожує штраф від трьох тисяч до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк від одного до двох років, або обмеження волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на строк до трьох років.

Як не стати жертвою схеми "Ваш родич потрапив у біду"?

Фото: rclassenlayouts/Depositphotos

Столична поліція попереджає, що шахрайська схема "Ваш родич потрапив у біду" – не нова і доволі поширена. Тому правоохоронці закликають українців бути пильними у випадках, коли їм повідомляють, що їхні близькі потрапили у лихо або їх затримала поліція.

Часто шахраї називаються працівниками поліції або лікарями. При цьому вони вимагають кошти для вирішення проблеми. Не слід виконувати вимог аферистів. Натомість варто одразу з’ясувати, де перебуває близька людина, про яку йшлося в розмові, та зателефонувати на спецлінію 102, рекомендують правоохоронці.

"В інших випадках шахраї представляються працівниками соціальних чи комунальних служб, тож не впускайте до помешкання невідомих осіб. Вимагайте у таких відвідувачів ваших домівок показати документи. Завжди перевіряйте отриману від них інформацію. Аби впевнитись у реальності пропозицій непроханих гостей, необхідно телефонувати в ті організації, працівниками яких вони називаються", – кажуть у поліції Києва.

Читайте також: Гроші за перегляд фільмів: у МВС розповіли про нову шахрайську схему

Реклама:

Головне сьогодні