Третина дорослих українців не володіє жодною іноземною мовою – опитування

— 3 листопада 2023, 18:28

68% українців мають певні знання принаймні однієї іноземної мови. Певні знання з англійської мови має 51% громадян України.

Про це свідчить дослідження, яке провів Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Відповідно до результатів опитування, 40% респондентів знають одну іноземну мову, 23% – дві мови, а 6% – три і більше мов.

"Знання іноземної мови є вищими серед більш молодих, освічених та заможних людей. Відносно більше поширення володіння іноземними мовами спостерігається у містах з населенням понад 500 тисяч осіб (77%) та столиці (84%)", – йдеться у дослідженні.

Фото: nito103/Depositphotos

Не володіє іноземними мовами на будь-якому рівні майже третина дорослих жителів України – 31.8%. При цьому тільки 1% опитаних вважає, що вивчати іноземні мови не потрібно, а 32% переконані, що потрібно вивчати принаймні одну іноземну мову. За вивчення двох мов висловилися 44% опитаних, а 23% – за три і більше.

"Водночас тільки 31% знає стільки іноземних мов, скільки вважає необхідним мінімумом, а значна частка опитаних (58%) володіє меншою кількістю мов ніж потрібно, на їхню думку, вивчати сучасному жителю України", – стверджують автори дослідження.

За потреби вибору однієї іноземної мови, яку обов'язково потрібно вивчати жителю України, переважна частка учасників дослідження (89%) називає англійську мову.

При цьому 51% опитаних відповіли, що мають якісні знання англійської мови, однак тільки 23% сказали, що можуть читати, писати і спілкуватися цією мовою на побутовому і навіть на професійному рівнях.

Майже кожен другий опитаний (49%) не має жодних навичок англійської мови – не може навіть прочитати і зрозуміти короткий текст.

Опитування проводили з 25 грудня 2022 року до 6 січня 2023 року методом онлайн- інтерв’ю. Усього опитали 2001 дорослого жителя України віком понад 18 років.

Підвищувати рівень володіння іноземними мовами серед українців влада планує за допомогою Національної програми "Англійська для кожного". В її межах вже відкрили доступ до двох безоплатних інструментів, які допоможуть покращити знання з мови:

  • Promova – це платформа та застосунок для вивчення мов з персоналізованим підходом;
  • Empower – це британська ініціатива з Кембриджу, доступна для всіх українських університетів.

Нагадаємо, раніше ми писали, що українці зможуть отримати сертифікати на вивчення англійської мови через "єПідтримку".

Ірина Батюк, "УП. Життя"

Читайте також: Як вчити англійську так, щоб вивчити. Поради викладачів

Реклама:

Головне сьогодні