ChatGPT може розкривати особисту інформацію людей – дослідження Google

Ірина Батюк — 30 листопада 2023, 15:35

Команда дослідників Google оприлюднила нове дослідження, яке свідчить, що популярний чат-бот OpenAI зі штучним інтелектом ChatGPT розкриває особисту інформацію реальних людей.

Як зазначає Tech Policy Press, модель машинного навчання, на якій базується ChatGPT і всі звані великі мовні моделі (LLM), була навчена на величезних обсягах даних, зібраних з інтернету. Завдяки цьому вона вправно генерує нові рядки текстів, не повторюючи оригінальні тексти, які вона поглинула.

Однак раніше вже було встановлено, що генератори зображень можна змусити генерувати приклади з даних, захищених авторським правом. Нове дослідження Google показує, що ChatGPT теж схильний до такого.

Команда вчених з Університетів Вашингтона, Корнелла, Карнегі-Меллона, Каліфорнійського університету в Берклі та ETH Zurich вилучила частину навчальних даних і встановила, що деякі з них містять ідентифікаційну інформацію реальних людей: імена, адреси електронної пошти та номери телефонів тощо.

Фото: Irrmago/Depositphotos

"Використовуючи запити до ChatGPT, ми змогли витягти понад 10 тисяч унікальних дослівно запам'ятованих навчальних прикладів. Можемо припустити, що цілеспрямовані зловмисники зуміють видобути набагато більше даних", – зазначають дослідники у статті, опублікованій на сервері arXiv.

Експеримент ґрунтувався на пошуку ключових слів, які виводили чатбот із ладу й змушували його розголошувати навчальні дані. Так, дослідники попросили ChatGPT повторювати до нескінченності певні слова, зокрема "поема".

Їхня мета полягала в тому, щоб змусити ChatGPT "відхилитися" від свого завдання бути чатботом і "повернутися до початкової мети моделювання мови". Хоча велика частина згенерованого тексту була нісенітницею, але дослідкики Google кажуть, що в деяких випадках ChatGPT відхилявся, щоб скопіювати вихідні інформацію безпосередньо зі своїх навчальних даних.

"Загалом, 16,9% поколінь (чатботів — ред.), які ми протестували, містили запам'ятовувану персональну ідентифікаційну інформацію, а 85,8% поколінь, які містили потенційну ПІІ, були реальною ПІІ", – зазначено у статті.

Атака була здійснена проти версії GPT 3.5 AI, яка безкоштовна для користувачів.

"OpenAI стверджує, що 100 мільйонів людей використовують ChatGPT щотижня. Тому, ймовірно, більше мільярда людино-годин взаємодіяли з моделлю. До цієї статті ніхто ніколи не помічав, що ChatGPT видає навчальні дані з такою високою частотою. Викликає занепокоєння те, що мовні моделі можуть мати такі приховані вразливості", – наголошують дослідники.

Нагадаємо, раніше ми писали, що чат-боти зі штучним інтелектом перевершили пересічну людину в креативності.

Читайте також: Штучний інтелект в освіті: можливості, виклики та перші кроки великої адаптації

Реклама:

Головне сьогодні