Українські полярники проклали тунель у кількаметрових снігових кучугурах: копали понад тиждень. ФОТО

Ірина Батюк — 3 грудня 2023, 11:14

28-ма Українська антарктична експедиція завершила розчищати шлях до другого причалу "джеті". Тунель у кількаметрових снігових кучугурах проклали трохи більше, ніж за тиждень.

Як повідомляє Національний антарктичний науковий центр, українські полярники щороку відкопують прохід до другого причалу "джеті". За зиму його добряче засипає снігом, тож наприкінці антарктичної весни чи на початку літа вся експедиція береться за лопати.

"Звісно, їм трохи більше пощастило, ніж попередній експедиції, адже цьогоріч в районі "Вернадського" не було рекордних снігопадів: найбільша висота снігового покриву сягнула трохи більше 2 метрів (а торік – 3,5 метра). Однак попрацювати все одно довелося добряче, адже в деяких місцях висота заметів була майже 5 метрів!" – розповідають у НАНЦ.

Довжина тунелю сягнула близько 40 метрів, а ширина – до двох. На роботу команда витратила трохи більше ніж тиждень. Кожен з учасників експедиції щодня розчищав сніг на закріпленій за ним ділянці біля станції.

Фото: Національний антарктичний науковий центр

"До великого копання не був залучений тільки кухар, адже він мав іншу важливу місію – смачно та поживно годувати колег після снігової "гімнастики", – кажуть в експедиції.

Полярники готували доступ до причалу, адже вже за кілька тижнів на "Вернадському" очікують прихід криголаму "Ноосфера", який доставить вантажі та сезонну експедицію. Тунель допоможе оперативно проводити розвантаження судна.

У деяких місцях висота заметів була майже 5 метрів

У НАНЦ розповідають, що причал "джеті" використовують у літній сезон, коли на станції значно збільшується кількість морських виїздів. Він зручний тим, що захищений від хвиль, біля нього можна припаркувати човни різних типів і залишити на певний час, а не виймати щоразу з води.

Робота над тунелем тривала понад тиждень

Також поблизу станції є ще один причал, який називають "сліп". Біля нього зберігають човни та встановлений потужний кран, яким їх піднімають на берег. Цю стоянку використовують більшість часу (доки дозволяє льодова ситуація), і прохід до неї підтримується завжди, пояснюють полярники.

Нагадаємо, українські вчені відкрили новий вид п'явок з Антарктики.

Читайте також: Українські полярники показали, як пінгвіни чекають на появу малюків. ВІДЕО

Реклама:

Головне сьогодні