Дорослі пінгвіни мають тисячі кількасекундних снів за день: так вони охороняють дітей

Ірина Батюк — 3 грудня 2023, 16:54

Дослідники встановили, що батьки пінгвенят мають понад 10 тисяч мікроснів за день – вони сплять майже по чотири секунди, аби не втрачати пильність і стежити за своїми гніздами, захищаючи яйця та пташенят від хижаків.

Це з’ясували дослідники сну з Інституту біологічного розуму Макса Планка в Німеччині, Національного центру наукових досліджень Франції і Корейського інституту полярних досліджень провели дистанційний моніторинг за пінгвінами, пише Science.

Учені досліджували пінгвінів, які живуть на острові Кінг-Джордж в Антарктиді. Вони спали стоячи або лежачи. Вчені встановили, що мікросни пінгвінів загалом складають близько 11 годин на добу.

"Мікросон може виконувати принаймні деякі відновлювальні функції сну", – йдеться в дослідженні.

Субантарктичні пінгвіни висиджують яйця біля станції "Академік Вернадський"
Фото: Національний антарктичний науковий центр

Те, що пінгвінам вдається добре розмножуватися, на думку науковців, якраз і є свідченням дієвості такої стратегії: вона дозволяє їм отримати необхідну для життя кількість сну.

"Ці пінгвіни мають вигляд сонних водіїв, які кліпають, заплющуючи та розплющуючи очі, і роблять це цілодобово протягом кількох тижнів поспіль", – каже співавтор дослідження Нільс Раттенборг з Інституту біологічного розуму Макса Планка.

Антарктичні пінгвіни зазвичай відкладають яйця в гнізда у листопаді. Подружні пари ділять батьківські обов’язки: один з батьків сидить у гнізді кілька днів поспіль, тоді як інший партнер годує сім'ю.

Нагадаємо, українські полярники показали, як пінгвіни чекають на появу малюків.

Читайте також: Гнізда на висоті 130-150 метрів над рівнем моря: що українські полярники дізналися про пінгвінів

Реклама:

Головне сьогодні