Чи можна собакам їсти сире м'ясо? Вчені застерігають про ризик зараження кишковою паличкою

Ірина Бура — 4 грудня 2023, 09:00

Годування собак сирим м'ясом може бути небезпечним через можливість зараження тварин кишковою паличкою.

Це з'ясували вчені з Брістольського університету у Британії під час дослідження 600 здорових домашніх собак, пише Science Alert.

Дослідницька група попросила власників собак пройти опитування, яке надало детальну інформацію про їхнього собаку, раціон, середовище і про те, чи лікували тварину антибіотиками.

"Наше дослідження виявило зв'язок між виділенням резистентної до ципрофлоксацину кишкової палички з фекаліями та годуванням собак сирим м'ясом", – говорить генетичний епідеміолог Джордан Сілі з Брістольського університету.

Фото: Phil Stev/Depositphotos

Крім того, штами кишкової палички, які найчастіше виявляли у сільських собак, збігалися з тими, які також зустрічаються у великої рогатої худоби.

ВІДЕО ДНЯ

У містах собаки частіше мали штами, які виявляли і у людей, що свідчить про більш складне поєднання шляхів зараження.

Професор молекулярної бактеріології Метью Авісон, який керував дослідженням, пояснив:

"Сире м'ясо, незалежно від того, призначене воно для споживання людиною після приготування або продається як сирий корм для собак, ймовірно, буде забруднене стійкою до антибіотиків кишковою паличкою.

Приготування їжі вбиває бактерії, а хороша гігієна рук знижує безпосередній ризик потрапляння бактерій в кишківник людини".

Він додає, що вибір годувати собаку сирим м'ясом означає, що господарі також будуть взаємодіяти з домашньою твариною, яка виділяє стійку кишкову паличку.

Тож вчені закликали власників тварин розглянути можливість переведення своїх домашніх улюбленців на харчування без сирого м'яса, а власникам худоби вжити заходів для зменшення використання антибіотиків на фермах, звідки постачається корм для собак, бо це в подальшому спричиняє стійкість до антибіотиків.

Зауважимо, кишкова паличка є частиною здорового кишкового мікробіому у людей і тварин. Хоча більшість штамів нешкідливі, деякі можуть викликати проблеми, особливо у людей з ослабленою імунною системою. Інфекція може бути небезпечною для життя.

Читайте також: Вчені використали кишкову паличку, щоб добути електроенергію зі стічних вод: що це дасть

Реклама:

Головне сьогодні