Два снаряди розірвалися в окопі: історія молодого бійця, який пораненим рятував травмованих побратимів

Ірина Бура — 10 грудня 2023, 10:29

Андрій – офіцер-прикордонник з позивним "S.W.A.T.", під час служби на Харківщині врятував бійців своєї групи після того як в окопі розірвалися два снаряди. При цьому він сам був пораненим.

Його історію розповіли у Державній прикордонній службі України.

З дитинства Андрій мріяв бути військовим, як його батько-прикордонник. Тому після закінчення Національної академії ДПСУ вирішив долучитися до бригади Гвардії наступу "Сталевий кордон".

Офіцер виконував бойові завдання на Харківщині та Донеччині. Невдовзі його призначили керувати підрозділом. З більш досвідченими бійцями він завжди радився, молодших – підтримував, кажуть у ДПСУ.

З дитинства Андрій мріяв бути військовим, як його батько-прикордонник

"Побратим це людина, яка буде пліч-о-пліч з тобою, людина, яку ти прикриєш, навіть не жалкуючи свого життя, і яка тебе прикриє та надасть домедичну допомогу навіть тоді, коли дуже складно!" – впевнений Андрій, який переконався у цьому на практиці.

Влітку на Харківщині, поблизу Ізюма, чоловік та його підлеглі виконували бойове завдання.

"Ворог атакував нас з двох сторін, літали дрони, нас обстрілювали з артилерії, з РПГ, з СПГ-9, з мінометів "васильків". Снаряди літали все нижче і нижче над головою", – пригадує "S.W.A.T.".

Два снаряди розірвалися в окопі, де знаходився Андрій з побратимами.

"У Андрія з вух полилася кров, було дуже боляче, він кричав, та, зрештою, зумів взяти себе в руки", – переповідають прикордонники.

Попри молодий вік хлопця призначили керувати підрозділом

Всі бійці групи отримали поранення та контузії. Андрій надавав їм першу допомогу, шукав медиків.

Поранення двох військових виявилися несумісними з життям. Однак решті групи вдалося врятувати – Андрій ніс на собі важко поранених. Прикордонники йшли лісами, через повалені від розривів мін та снарядів дерева та під обстрілами, щоб дістатися безпечного місця.

Відхід хлопців прикривав кулеметник на псевдо "Шпак", який вирішив залишитися на позиції. Попри поранення, він стримував наступ переважаючих сил ворога протягом 6 годин.

"S.W.A.T." дуже переймався долею кулеметника, який залишився їх прикривати, боявся, що той залишився на полі бою назавжди. Та "Шпак" відстріляв боєкомплект та зміг вийти з оточення", – зазначають у ДПСУ.

УСІ ФОТО: Державна прикордонна служба України

Читайте також: Боєць бригади "Лють" врятував життя трьох побратимів та прагне помститися за племінника і товариша, яких вбили вороги



Реклама:

Головне сьогодні