В Англії вченим вдалося зняти зі скелі гігантський череп пліозавра. ФОТО

Олена Барсукова — 11 грудня 2023, 13:55

В англійському графстві Дорсет зі скель так званого Юрського узбережжя витягли гігантський череп морського "монстра".

Він належить пліозавру, який населяв океан близько 150 мільйонів років тому, повідомляє ВВС.

Скам'янілість довжиною 2 метри – це череп "одного з найбільших хижаків, яких коли-небудь бачив світ".

Череп був "замурований" приблизно в 15 метрах від скелі, що руйнувалась, і в 11 метрах від землі – зняти його було дуже важко.

Вперше рештки цього пліозавра побачив любитель скам’янілостей Філ Джейкобс. Кінчик морди хижака лежав у гальці на узбережжі.

Разом з палеонтологом Стівом Етчесом вони зробили імпровізовані носилки, щоб віднести фрагмент скам’янілості в безпечне місце.

Обстеження високої скелі безпілотником допомогло встановити ймовірне місцерозташування інших решток, але щоб зняти їх з висоти, команда вчених мусила організувати складну місію. Щоб дістати череп, команда вчених мусила проводити розкопки, висячи на мотузках.

На початку цього року дослідники сконструювали ящик, на якому рештки доісторичної рептилії спустили на землю. Це був "величезний інженерний виклик", пише The Guardian.

Палеобіолог Емілі Рейфілд уже дослідила великі круглі отвори на потилиці пліозавра. Виявилося, що його паща розчавлювала здобич із силою в 33 тисячі ньютонів.

Читайте також: Чому діти так захоплюються динозаврами і яка від цього користь? Пояснюємо

Череп пліозавра покажуть у спеціальній програмі натураліста Девіда Аттенборо на телеканалі BBC One у новорічну ніч. Девід розповість усі деталі складної операції з переміщення знахідки зі скелі.

Аттенборо зазначає, що скеля колись була мулом на морському дні, в якому були поховані рештки доісторичних морських істот:

"Протягом мільйонів років континенти зміщувалися, моря відступали, і сьогодні, коли ці скелі розмиваються, на поверхню виходять скам'янілі скелети", – каже дослідник і телеведучий.

А наступного року палеонтолог Стів Етчес виставить череп на огляд у своєму музеї в Кіммеріджі під назвою "Колекція Етчеса".

Читайте також: Як динозаври могли вплинути на тривалість життя людей – дослідження

Реклама:

Головне сьогодні