Як динозаври могли вплинути на тривалість життя людей – дослідження

Альона Павлюк — 2 грудня 2023, 09:00

Тривалість життя ссавців, до яких належать і люди, значно менша, ніж у рептилій та амфібій. Мікробіолог Жуан Педро де Магальяйш із Бірмінгемського університету Великої Британії припустив, що причиною цього є динозаври, які домінували мільйони років тому – у критичний період для розвитку ссавців.

Про це повідомляє Science Alert із посиланням на дослідження, опубліковане в науковому журналі BioEssays.

Науковець висунув свою гіпотезу під назвою "вузьке місце довголіття", яка стосується тривалості життя.

Коли на Землі панували динозаври, набагато меншим ссавцям необхідно було швидко розмножуватися, аби вижити. На думку мікробіолога, через це гени, які забезпечують довшу тривалість життя, могли були "відкинутими" в процесі еволюції.

Динозаври могли вплинути на тривалість життя людей. Фото: orlaimagen/Depositphotos

"Деякі з найдавніших ссавців були змушені жити внизу харчового ланцюга і, ймовірно, витратили 100 мільйонів років в епоху динозаврів, щоб вижити завдяки швидкому розмноженню.

Я припускаю, що цей тривалий період еволюційного тиску вплинув на те, як ми, люди, старіємо", – пояснює де Магальяйш.

Вчений зазначає, що дуже давні предки людей, схоже, за часів панування динозаврів втратили фотоліази – ферменти, які відновлюють пошкодження ДНК, спричинені ультрафіолетом.

Навіть сумчасті та однопрохідні ссавці не мають принаймні одну із трьох фотоліаз. Однак достеменно невідомо, чи пов’язано це з їхньою відносно короткою тривалістю життя.

Однією з причин, чому так могли статися, є нічний спосіб життя ссавців, який допомагав їй залишатися у відносній безпеці. Через мільйони років втрату фотоліаз люди компенсують за допомогою сонцезахисного крему.

Однак є й інша відмінність. У деяких рептилій, зокрема алігаторів, зуби можуть рости протягом усього життя. Люди такою здатністю не володіють. Це також може бути результатом генетичного відбору.

"У тваринному світі ми бачимо приклади справді дивовижного відновлення та регенерації. Водночас ця генетична інформація була б непотрібною для ранніх ссавців, яким пощастило не стати їжею тиранозавра", – каже науковець.

Деякі ссавці, зокрема люди та кити, можуть дожити до тризначного віку. Однак питання полягає в тому, чи дійсно зараз існує вплив обмежень, накладених предками.

Розуміння процесів старіння є корисним для боротьби із віковими захворюваннями, перед якими зараз люди безсилі.

"Хоча наразі це лише гіпотеза, є багато цікавих кутів зору на цю проблему, включаючи перспективу того, що рак частіше зустрічається у ссавців, ніж в інших видів, саме через швидкий процес старіння", – розповідає де Магальяйш.

Нагадаємо, вчені припустили, що секрет довголіття можуть приховувати біомаркери крові людей, які перетнули позначку у 100 років.

Читайте також: Вчені знайшли білок, який може впливати на старіння – дослідження

Реклама:

Головне сьогодні