Потужні землетруси в Японії може спричиняти підводний вулкан, розташований на тектонічній плиті – вчені

Ірина Батюк — 14 грудня 2023, 17:55

Причиною кількох землетрусів магнітудою 7 балів, які сколихали Японію впродовж останніх 40 років, може бути згаслий підводний вулкан, що лежить на тектонічній плиті біля узбережжя Японії та проривається в мантію Землі.

Такого висновку дійшли вчені Центру дослідження землетрусів та інформації Університету Мемфіса, пише Live Science.

Згаслий підводний вулкан, відомий як підводна гора Даїчі-Касіма, розташований на Тихоокеанській тектонічній плиті на відстані приблизно 40 кілометрів від східного узбережжя Японії.

Там перетинаються три тектонічні плити: Тихоокеанська плита на сході, Філіппінська плита на півдні, які іноді потрапляють під Охотську плиту на півночі.

Фото: NOAA Vents Program

"Підводна гора розташована на ділянці плити, яка почала занурюватися в мантію Землі між 150 та 250 тисячами років тому", – розповів співавтор дослідження Юнсео Чой, доцент Центру дослідження землетрусів та інформації Університету Мемфіса.

Підводна гора розташована доволі близько до поверхні – на відстані 50 кілометрів, а тому може спричиняти землетруси, каже провідний автор дослідження Сунгхо Лі, докторант з Університету Мемфіса.

Хоча більша частина сейсмічної активності навколо неї проявляється невеликими підземними поштовхами, було також кілька землетрусів магнітудою від 7 до 7,8 балів – у 1982, 2008 та 201 роках. Вчені не могли їх пояснити.

Після землетрусу в Тохоку, 2011 рік.
Фото: Yoshinori Kuwahara/Getty Images

Коли тектонічна плита ковзає або занурюється під іншу плиту, підводні гори, що пронизують її поверхню, дряпають дно головної плити. Дослідження 2008 року показало, що це тертя надто слабке, щоб спричинити землетрус, а може лише викликати невеликі поштовхи.

Але нові дані свідчать про протилежне, стверджує Лі. Сейсмічна інформація, зібрана на дні океану в Японії, вказує на те, що підводні гори стикаються з величезним опором, коли вони рухаються по підводній плиті та іноді застрягають.

"Сама підводна гора майже нерухома, тому що має дуже сильне тертя", – каже вчений.

Однак у міру того, як гора впивається в плиту, що виступає, на її передньому краї накопичується напруга. Область навколо підводної гори стає заблокованою та зупиняється. Цей процес вчені назвали подією "зависання". Решта плити, що занурюється, продовжує свій повзучий спуск в мантію Землі.

"Напруга збільшується на краю підводної гори, і через деякий час вона поширюється та мігрує всередину", – стверджує науковець.

Це накопичення не може тривати нескінченно, тому напруга знімається, коли підводна гора раптово звільняється від плити, що нависає, і сіпається вперед. Основна плита трясеться в протилежному напрямку, викликаючи землетрус нового типу, який Лі та його колеги назвали землетрусом, що зависає.

Читайте також: Новоутворений вулканічний острів поблизу Японії продовжує рости. ФОТО, ВІДЕО

Реклама:

Головне сьогодні