Штучний інтелект, ймовірно, розгадав таємницю картини Рафаеля "Мадонна з трояндою"

Олена Барсукова — 21 грудня 2023, 13:05

Британський алгоритм на основі штучного інтелекту, можливо, розгадав таємницю шедевра італійського художника Рафаеля Санті "Мадонна з трояндою".

Інструмент ШІ, розроблений у Бредфорді, з'ясував, що більшу частину картини написав Рафаель, але обличчя Йосипа – створене рукою когось іншого, повідомляє The Guardian.

Картина "Мадонна з трояндою" (Madonna della Rosa), на якій зображені Марія, Йосип і маленький Ісус з Іоанном Хрестителем, нині зберігається у Музеї Прадо в Мадриді.

Вона інтригувала поціновувачів мистецтва та експертів протягом століть і вважалася одним із найвідоміших шедеврів італійського художника епохи Відродження Рафаеля.

Однак у ХІХ столітті виникли сумніви щодо авторства картини.

Фото: museodelprado

Дехто казав, що фігура Йосипа має нехарактерний для того періоду вигляд і не може належати пензлю Рафаеля. Інші вважали, що нижню частину з трояндою намалював не він.

Тепер картину проаналізував інструмент на основі штучного інтелекту, який розробив професор Хасан Угайло з Університету Бредфорда.

ШІ вважає, що більша частина картини належить Рафаелю, але обличчя Йосипа намальоване іншою рукою. Нижня частина, "найімовірніше" ,належить Рафаелю.

Нагадаємо, Рафаель Санті – італійський живописець, графік і архітектор умбрійської, а згодом римської школи, який у живописі часто зображав Мадонн.

Рафаель був одним із найяскравіших представників мистецтва епохи Відродження. Серед його видатних робіт – "Сікстинська Мадонна", "Флорентійська пані з однорогом", фреска "Афінська школа" та інші.

Читайте також: У Франції батьки поскаржилися на вчителя, який показав учням картину із зображенням голого тіла

Реклама:

Головне сьогодні