Зазирнути у глибину мозку: 8 приголомшливих нових зображень від нейробіологів

Ірина Бура — 24 грудня 2023, 09:00

Мозок людини сповнений складних структур, більшу частину з яких неможливо побачити неозброєним оком. Але інноваційні технології дають змогу зазирнути "вглиб розуму".

Нові зображення, які зробили нейронауковці, публікує The New York Times.

Мікроскопічний кровотік у мозку щура

Знімок складної схеми мозку був зафіксований за допомогою інструменту, який забезпечує більш високий рівень деталізації і візуалізації, – нового МРТ-сканера, розробленого в Каліфорнійському університеті в Берклі.

Зображення: Університет Каліфорнії, Берклі

Апарат має у 10 разів кращу роздільну здатність, ніж його попередні моделі. Це досягнення може допомогти дослідникам виявити причини поширених захворювань, зокрема шизофренії та аутизму.

Зображення: Університет Каліфорнії, Берклі

"Органоїд"

На цьому знімку зображений "органоїд" – мініатюрна кора головного мозку, яка імітує справжню. Дослідники раку з Нідерландів виростили її, щоб краще зрозуміти, як розвиваються пухлини мозку у дітей і чому вони можуть виникати.

Зображення: Центр дитячої онкології Принцеси Максими

Модель самоорганізовується і має таку ж форму, будову і властивості, як і справжня кора головного мозку. Різні її нейрони зображені різними кольорами.

"Медуза"

Науковці, які вивчають способи контролю за поширенням раку мозку, сфотографували, атаку на мережу капілярів у мозку, яка допомагає виробляти церебральну рідину.

Зображення: Массачусетський госпіталь загального профілю, США

Вони зробили це зображення після модифікації клітин раку молочної залози та імплантації їх у мозок миші. Вчені спостерігали, як місцеві нервові клітини – астроцити (показані жовтим) – кинулися туди, фактично допомагаючи пухлині рости.

Хвороба Альцгеймера

На фото – зорова кора головного мозку людини з хворобою Альцгеймера. Її пронизує гігантська синя павутина, що складається з астроцитів – клітин, які зазвичай допомагають формувати і захищати нейронні зв'язки.

Зображення: Массачусетський госпіталь загального профілю, США

Але нещодавні зображення, зокрема це, засвідчили, що астроцити також можуть поглинати і атакувати синапси мозку (показані тут як флуоресцентні точки). Це сприяє погіршенню психіки.

Візуалізація хвороби

Такий вигляд має нейрофіброматоз 2-го типу. Знімок зробили дослідники з Массачусетської лікарні.

Зображення: Массачусетський госпіталь загального профілю, США

Зображення, що нагадує квітуче дерево, насправді є спинномозковим нервом, оточеним нейронами, а також імунними та пухлинними клітинами. "Стовбуром" цього дерева є спинний нерв, зелене листя – це нейрони, жовті крапки – імунні клітини, а червоні та помаранчеві квітки – пухлинні клітини.

"Антроботи"

Вчені з Університету Тафтса і Гарварду використовували людські клітини для створення крихітних роботів – так званих "антроботів". У лабораторному посуді вони пересуваються ділянками нейронної тканини і сприяють загоєнню.

Зображення: Університет Тафтса, США

"Антроботи" можуть бути тонкими, як волосина, а їхні крихітні фолікули дозволяють їм рухатися.

"Суперботи"

Це зображення, зроблене тими ж дослідниками, що й попереднє. Воно зображає групу багатоклітинних роботів у дії. Зеленим кольором показані боти, об’єднані у "супербот", а червоним – зростання розірваних нейронних зв'язків.

Зображення: Університет Тафтса, США

Читайте також: Людські сльози містять речовину, яка зменшує агресію – дослідження

Реклама:

Головне сьогодні