Тест

Як добре ви знаєте стародавні українські колядки? ТЕСТ

Як добре ви знаєте стародавні українські колядки? ТЕСТ

Цьогоріч українці, що святкують Різдво за новоюліанським та григоріанським календарями, почнуть колядувати 24 грудня. Колядування напередодні свята є давнім звичаєм, який передався нам від наших предків.

У колядках часто оспівують народження Ісуса Христа, віншують щастям-здоров’ям господарів та бажають добра на прийдешній рік.

Та чи знаєте ви, про що співається в українських різдвяних пісняхі як вони виникли?

"УП.Життя" разом з етнологинею, науковою співробітницею музею Івана Гончара Ярославою Музиченко підготували кілька запитань про стародавні колядки. Пройдіть ТЕСТ та дізнайтеся більше!

У дохристиянські часи 25 грудня відзначали свято зимового Сонцестояння. Тоді також була традиція колядування. Які основні мотиви оспівували?

Колядки про народження Христа почали поширюватися у XVIIІ столітті. Як їх тоді називали?

Який основний мотив українських християнських колядок?

Чи всі колядки є народними?

В якій колядці описується цикл зимових свят?

За часів СРСР колядки, як і релігійні свята, були заборонені, проте їх все ж створювали. Як називається колядка, в якій оспівується складне життя українців після Другої світової війни?

Яке місто згадується у колядці “Бог предвічний”?

З якої української колядки ці рядки? При виконанні вони часто повторюються, щоразу швидше і швидше: Ангели співають, царіє вітають, Поклін віддають, пастиріє грають, "Чудо, чудо!" – повідають.

Яку колядку традиційно співають у церквах України після різдвяної Служби Божої? У тексті є слова про те, що Бог "прийшов з небес, щоб спасти люд свій весь і утішився".

Підлітки зазвичай колядували з Різдвяною зіркою. Після того, як вони привітали господарів колядками, проказували примовку. Про що вона була?