В Аргентині через спалах пташиного грипу загинули 220 фламінго

Ірина Бура — 3 грудня 2023, 13:56

Близько 220 фламінго виявили мертвими в провінції Катамарка на північному заході Аргентини через спалах пташиного грипу.

За даними Центрів з контролю та профілактики захворювань США, пташиний грип є смертельним вірусним захворюванням, яке поширюється через диких водних птахів, таких як качки, гуси та лебеді. Вірус також може інфікувати інші види птахів, наприклад, домашню птицю, пише CNN.

Інфікований вид, відомий як фламінго Джеймса (Phoenicoparrus jamesi), є одним із трьох видів фламінго, що мешкають на північному заході Аргентини. Птахи поширюють хворобу на нові території під час міграції.

За словами докторки науки про навколишнє середовище та технології в Університеті Меріленда Джоанни Харві, спочатку штам H5N1 поширився з Північної Америки до Південної Америки через перелітних птахів протягом трьох місяців.

ФОТО: Olga Tarasyuk/gettyimage

"Мої побоювання полягають у тому, що вірус є у багатьох птахів і вони продовжують його поширювати, і він нікуди не зникає", – каже Харві.

Вона додала, що "справжні масштаби втрат серед тварин не задокументовані, тому що це важко зробити".

Харві додала, що достатньо одного зараженого птаха, щоб передати вірус цілій зграї за лічені дні.

Під час цього останнього спалаху вірусу в Аргентині директорка з біорізноманіття Катамарки Анабелла Ахумада підтвердила причину загибелі сотень фламінго після позитивних результатів тесту на H5N1 у 3 з 6 зразків, взятих у мертвих птахів Національною службою безпеки та якості харчових продуктів.

Зауважимо, фламінго Джеймса занесено Міжнародним союзом охорони природи до Європейського Червоного списку видів, що перебувають під загрозою зникнення.

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) повідомляє, що штам пташиного грипу H5N1 вже поширився у понад 2022 країнах. H5N1 є найбільш поширеним штамом, також існує кілька підтипів вірусу, оскільки хвороба постійно мутує.

За інформацією Центрів з контролю та профілактики захворювань США, штам H5N1 становить низький ризик для людини, з грудня 2021 року у світі було зареєстровано 11 випадків штаму у людей. Але експерти уважно стежать за поширенням смертельного патогена на інших ссавців, наприклад, коли в серпні в Аргентині через зараження вірусом виявили мертвими понад 50 морських левів.

Читайте також: Майже 2 тисячі мертвих пінгвінів опинилися на узбережжі Уругваю

Реклама:

Головне сьогодні