"Найкращий спосіб забути про всі проблеми": чому люди у Фінляндії часто ходять у сауни та на що це впливає

Анастасія Поя — 1 січня, 15:00

У Фінляндії налічується понад 3 мільйони саун, зокрема є парні та духовні (так звані, римські сауни), а у 2020 році фінську сауну навіть внесли до списку культурної спадщини ЮНЕСКО.

У саунах фіни не лише можуть розслабитися, але й "відчути себе людиною" – ймовірно, саме через це Фінляндія очолює рейтинг найщасливіших країн світу, повідомляє The Guardian.

Для фінів відвідування сауни є частиною буденного життя – часто попаритися заходять ввечері по дорозі з роботи, або збираються на вихідних в компанії друзів.

"Я прихожу у сауну, щоб поділитися своєю меланхолією", – каже постійний відвідувач сауни з міста Тампере.

"В цей час я цілковито відчуваю себе в моменті" – сказала Міранда Брайант, описуючи свій час в сауні в Тампере. Фото: Кріста Келтанен/The Guardian

У Тампере на 250 тисяч громадян в місті працює 60 саун, через що це місто прозвали світовою столицею саун. Загалом, у Фінляндії приблизно 3,3 мільйона таких закладів на 5,6 мільйона населення.

"Я не дивуюся, коли літні незнайомі відвідувачі просять мене потерти їм спину. І ви не дивуйтесь, а просто зробіть це, допоможіть їм", – каже Александр Лембке, співробітник найстарішої сауни в Тампере.

У деяких саунах існують правила щодо тем, на які в них можна розмовляти Найчастіше, не рекомендується обговорювати політику, бізнес та релігію.

Також, кожна сауна має свій "лоу-лу" (löyly/пара). За словами Лембке, це ніби міцні обійми, які в кожній сауні відчуваються по-різному.

У його закладі лоу-лу має ароматний і трохи гіркуватий смак, який нагадує зелений чай та запах берези.

"Це найкращий спосіб розпочати вихідні й забути про всі проблеми, які виникали протягом тижня", – додає Аніта Контукоскі.

За словами групи вчителів, які теж відвідують сауну, в ній можна насолодитися спілкуванням одне з одним та завести нові знайомства.

"Не про політику, не про релігію, не про спорт, а просто про життя", – каже один із них.

Відвідувачі однієї з фінських саун. Фото: Кріста Келтанен/The Guardian

Сауни також полюбляє відвідувати молодь. За словами відвідувача, який разом з компанією приїхав до Тампере з Гельсінкі, у сауні не потрібно турбуватися про те, хто і як виглядає.

"У сауні ми всі рівні й позбавлені статусу", – каже один з відвідувачів.

До того ж у Фінляндії поширеною практикою є, коди до сауни приходять вагітні жінки або батьки з маленькими дітьми.

Вважається, що традиція саун у Фінляндії бере початок з корінних поселень, які жили на її територіях після льодовикового періоду (115 тисяч років - 11 тисяч років тому).

Тоді люди викопували ями в землі та накривали їх шкурами тварин.

"Можна сказати, що у нас був невеликий спад популярності саун у 1970-х, 80-х, навіть, можливо, у 90-х роках. Але останнім часом вони відроджуються, все більше стає приватних саун у будинках людей", – каже Янне Коскенніємі, виконавчий директор Фінського товариства саун.

За його словами, сауни сприяють підвищенню рівня щастя у Фінляндії, оскільки регулярне відвідування сауни, на його думку, рівноцінне терапії.

"Коли ви в сауні, ви голі у фізичному сенсі, і ви голі своїми думками та своїм становищем у суспільстві. Там є тільки ти", – додав Коскенніємі.

Раніше ми повідомляли, що Україна посіла 92 місце у світовому рейтингу щастя.

Читайте також: Попаримось? 8 неочікуваних переваг сауни

Реклама:

Головне сьогодні