Ймовірно, запрацює: в Італії чоловіку перенесли нерв з ампутованої ноги в паралізовану руку

Анастасія Поя — 1 січня, 13:58

В італійському місті Турин чоловік медики пересадили нерв з його частково ампутованої ноги в паралізовану руку.

"Це перший випадок перенесення частини сідничного нерва в плечове сплетення", – сказав хірург Паоло Тітоло, які брав участь в операції, пише Reuters.

55-річному медичному працівнику Марчелло Гавільйо ампутували половину лівої ноги 5 місяців тому після ДТП. Чоловіка збив мотоцикл, коли він їхав на роботу на мопеді.

За словами лікарів, Гавільйо отримав серйозні травми плечового сплетення, а також ноги, через що не міг користуватися жодною з рук.

55-річний медпрацівник Марчелло Гавільйо. Скрін з відео Raajje MV.

Щоб відновити рухливість однієї з рук, хірурги вирішили перенесли частину сідничного нерва чоловіка, який контролював рух його ампутованої стопи, до його плечового сплетення, – а саме мережі нервів, які з’єднують спинний мозок із плечем, рукою та кистю.

До операції, яку провели 21 грудня 2023 року, готувалися майже пів року.

Зазначається, що операція з перенесення нерва не нова, але раніше вона не включала переміщення нерва, який зазвичай контролює стопу, в область, яка контролює руку.

Чи запрацює рука чоловік поки не відомо. Скрін з відео Raajje MV.

"Ми вважаємо, що це новаторська операція, адже якщо вона спрацює, це означатиме, що пластичність мозку може контролювати й інші частини тіла, яких ми не очікували, а також відкриває нові поля в нейродослідженнях", – зазначив Паоло Тітоло.

Раніше ми повідомляли, що у Львові лікарі врятували четверо пацієнтів, пересадивши їм органи від одного посмертного донора.

Читайте також: У Львові померла пацієнтка, якій пересадили комплекс серце-легені

Реклама:

Головне сьогодні