Італія відмовила Аргентині в екстрадиції священика, обвинуваченого у вбивстві і тортурах

Ірина Бура — 13 січня, 15:49

Міністр юстиції Італії відмовив Аргентині в екстрадиції священника Франко Ревербері, якого звинувачують у злочинах проти людяності під час військової диктатури в країні в 1970-1980-х роках.

86-річному Франко Ревербері, який служив військовим капеланом під час військового режиму в Аргентині в 1976-1983 роках, висувають звинувачення у причетності до тортур кількох чоловіків і вбивстві 20-річного політичного активіста Хосе Гільєрмо Берона, пише The Guardian.

У жовтні 2023 року вищий кримінальний суд Італії підтвердив екстрадицію італійського священника, якого розшукувала Аргентина, відхиливши його апеляцію.

Але 12 січня 2024-го міністр юстиції Карло Нордіо наклав вето на екстрадицію, посилаючись на похилий вік Ревербері та стан його здоров'я.

Фото: faabi/Depositphotos

Хорхе Ітурбуру, президент римської неурядової організації 24 Marzo, яка представляє родичів жертв аргентинської диктатури, закликав віддати Ревербері правосуддю в Італії.

"Безкарність не передбачена законом. Ми вже контактуємо з Постійною асамблеєю з прав людини в Сан-Рафаелі (Аргентина), яка готова подати скаргу до італійської влади щодо злочинів Ребербері. Якщо священника не екстрадують, то його мають притягнути до відповідальності в Італії", - сказав він.

Ревербері, який має спільне аргентинське та італійське громадянство, покинув Аргентину в 2011 році після того, як там почалися судові процеси за злочини проти людяності. Він повернувся до свого рідного міста поблизу Парми. Відтоді священник безтурботно жив в Італії, де донедавна продовжував відправляти месу.

Колишній військовий капелан постійно заперечував будь-яку причетність до злочинів і не був відлучений Ватиканом.

Після державного перевороту 1976 року армія Аргентини систематично придушувала будь-яку потенційну опозицію і зрештою вбила близько 30 тисяч людей.

Вагітних ув'язнених залишали живими до пологів: вважається, що близько 500 немовлят віддали бездітним парам військових, щоб вони їх виховували як своїх власних. 133 із них, а їм зараз поза 40 років, возз’єдналися зі своїми біологічними родинами.

Багато злочинців, які були частиною диктаторських режимів у той час, втекли до Італії, скориставшись своїм італійським походженням і подвійним громадянством.

Читайте також: Його вважали переродженням Будди: в Непалі духовного лідера звинувачують у зґвалтуванні

Реклама:

Головне сьогодні