У Греції археологи розкопали храм Артеміди, де здійснювалися жертвоприношення. ФОТО

Ірина Бура — 15 січня, 09:00

Археологи повністю розкопали залишки храму Артеміди на острові Евбея (Греція), що побудований у близько 700 році до нашої ери.

Як повідомляють у Швейцарській школі археології в Греції, будівля "відкрила" дослідникам чимало сюрпризів: вона мала форму апсиди (архітектурний елемент, який перекривається напівкуполом), що є досить незвичайним для того часу, а її розміри були вражаючими – довжина храму сягала 34 метрів, пише Аrkeonews.

Святилище Артеміди Амаринтської – богині полювання, диких тварин і природи – є особливим культовим місцем, присвяченим її поклонінню. Дивовижним відкриттям для археологів стали вогнища або вівтарі, знайдені всередині будівлі, а не зовні, як було притаманно грецьким святилищам. На цих кам’яних платформах "вогонь поглинав жертв тварин, принесених богині", про що свідчать товсті шари попелу, багаті кальцинованими кістками, кажуть науковці. Ймовірно, дим від жертвоприношень виходив через отвори в даху будівлі.

Поряд із храмом під час нещодавніх розкопок виявили різні артефакти: вази, зброю та ювелірні прикраси. Незвичайним відкриттям стала скульптура голови єгиптянина зі слонової кістки.

Вівтар храму

Під час розкопок також виявили залишки артефактів з більш ранніх періодів, включаючи можливу будівлю IX або VIII століття до н. е., бронзові фігурки тварин і теракотову голову бика пізньої бронзової доби.

Будівля мала форму апсиди

Докази свідчать про те, що храм пізніше був частково спалений, а потім відбудований, а у в 500 році до нашої ери була побудована ще більша будівля, вважають археологи.

Голова зі слонової кості. УСІ ФОТО: Швейцарська школа археології в Греції

Храм розташовувався у підніжжі пагорба. Внаслідок розкопок на його схилах виявили стіни, які, ймовірно, були частиною фортифікаційної системи.

Наразі археологи вивчають свої знахідки в лабораторіях.

Читайте також: Чоловік з каштановим волоссям: вчені "відновили" обличчя жертви розп’яття часів Римської імперії

Реклама:

Головне сьогодні