Ймовірно, єдине у своєму роді: вчені просканували унікальне скам’яніле гніздо віком 29 млн років

Альона Павлюк — 16 січня, 19:59

Дослідники проаналізували унікальне скам’яніле гніздо комахи віком 29 мільйонів років. Воно дає уявлення про розмноження давніх видів.

Про це повідомляє CNN із посиланням на дослідження, опубліковане у науковому журналі Parks Stewardship Forum.

У 2012 році в американському штаті Орегон науковці знайшли скам’яніле гніздо, зарите у піщаний ґрунт. Воно налічувало близько 50 видовжених яєць.

"Ми виявили, що існує білковий шар, який утримує все разом. Це було не просто скупчення яєць – це був тип підземних яєчних капсул під назвою оотека, з яйцями, вкритими захисним шаром, який мінералізувався в кам'янисту шкаралупу", – розповів співавтор дослідження Нік Фамосо.

Скам'янілість із яйцями комахи, віком 29 млн років. Фото: Nick Famoso/National Park Service

Наразі підземні яйцеві капсули виробляють лише дві групи комах – коники (ряд Orthoptera, підряд Caelifera) і п'ядуни (ряд Mantophasmatodea).

На поверхні гнізда вчені побачили 28 видовжених яєць розміром не більш ніж 4,65 міліметра в довжину і 1,84 міліметра в ширину, що збігається з розміром яєць сучасних коників. Під час сканування скам’янілості виявили ще понад два десятки яєць, захованих у товщі. Деякі з них були порожніми, а інші заповнені осадом.

Знайдені зразки порівняли з яйцями понад 6,7 тисячі живих видів. Такі великі, еліптично вигнуті яйця у великій кладці невідомі жодній іншій групі комах, окрім коників та сарани.

Яйця комах надзвичайно рідкісні у скам'янілостях, тим паче неушкоджені. Знайдена скам’яніла шкаралупа, ймовірно, належить конику. Вона єдина, що дає уявлення про їхнє розмноження, починаючи з епохи олігоцену – 33,9-23 мільйони років тому.

"Ця робота дуже цікава, оскільки таке виняткове збереження дає унікальну інформацію про одну з найменш вивчених стадій життя комах, особливо в геологічному минулому", – зауважив співавтор дослідження Джемін Лі.

Крім того, скам'янілість знайшли в середовищі, несприятливому для цього – мільйони років тому там була водойма. Схожі зразки зазвичай зберігаються в озерних відкладеннях разом з рослинною масою. Такі місця бідні на кисень і відносно статичні.

Нагадаємо, у Гренландії виявили скам'янілості стародавніх хижих черв'яків.

Читайте також: Вчені розкопали істоту віком 500 млн років і назвали на честь черв’яків із "Дюни"

Реклама:

Головне сьогодні