Вчені застосують метод штучного запліднення, щоб врятувати популяцію північного білого носорога

— 24 січня, 18:12

На планеті залишилось всього дві самки північних білих носорогів. Тому науковці мають намір застосувати метод екстракорпорального запліднення (ЕКЗ), щоб вберегти цей вид від вмирання.

Цей метод застосовували у випадку з південними білими носорогами, в результаті чого ембріон вдалося імплантували сурогатній матері. Про це пише The Guardian.

Північні білі носороги мешкали у Центральній Африці, але браконьєри знищили їхню популяцію. Відтоді дві самки – Фату та Наджин – перебувають під цілодобовою охороною.

У 2018 році помер останній самець північного білого носорога. Здавалось, що зникнення неминуче. Проте нове досягнення дає надію, що північні білі носороги не зникнуть.

Фото: Ami Vitale

Міжнародна група дослідників з BioRescue у вересні 2023 року перенесла два ембріони південного носорога сурогатній матері. Однак вагітна самка померла від інфекції, коли плоду було 70 днів. Попри це, науковці вважають, що настання такої вагітності є доказом того, що метод працює і може врятувати північного білого носорога.

"Ця маленька дитина є доказом усього. Ін’єкція сперми, запліднення, рідкий азот, розморожування – цього ніколи не робили для носорогів. З людьми простіше, а тут ми працюємо з ссавцем вагою понад дві тонни", – зазначив Томас Гільдебрандт, керівник проекту BioRescue і професор Інституту дослідження зоопарків і дикої природи Лейбніца.

До травня або червня 2024 року вчені планують імплантувати перший ембріон північного білого носорога. Їх уже створили з використанням сперми, яку зібрали від уже мертвих самців, і яйцеклітин, які взяли у Фату. Дитинчат буде виношувати сурогатна матір в Кенії. Наразі є 30 ембріонів, яких зберігають в рідкому азоті при температурі -196 градусів за Цельсієм у Берліні та Кремоні.

Носорогу, який виношуватиме вагітність протягом 16 місяців, введуть ембріон через анальний отвір. Якщо все мине успішно, це буде перший північний білий носоріг, який народився з 2000 року.

Дослідники планують пересадити ще більше ембріонів, щоб з’явилося якомога більше дитинчат білого північного носорога. Щоправда, якщо вони народяться, то не будуть здатними створити життєздатну популяцію. Для цього дослідники намагатимуться використовувати "редагування" генів для покращення генетичної різноманітності майбутніх нащадків, беручи генетичний матеріал із музейних зразків.

"Ми будемо брати генетичний матеріал з черепів. Тоді використаємо метод редагування генів і помістимо їх у популяцію. Плануємо обійти всі музеї з екземплярами північного білого носорога. Це не просто науковий експеримент, ми дійсно хочемо його повернути", – зазначив Томас Гільдебрандт.

Ерустус Канга, генеральний директор Служби охорони дикої природи Кенії, заявив, що був у захваті від прориву у порятунку підвиду.

"Це велика віха у збереженні північних білих носорогів", – наголосив Ерустус Канга.

Раніше ми писали, що у чеському зоопарку народився рідкісний носоріг, якого назвали Києвом.

Віра Шурмакевич, "УП. Життя"

Читайте також: Мандрівний голуб і моа: вчені кажуть, що з 1500 року у світі зникло 73 роди тварин

Реклама:

Головне сьогодні