Турбота про себе: плануємо новий рік здоров’я®

— 5 січня, 10:35

Турбуватись про себе - значить приділяти час найголовнішій людині у світі. Це не прояв егоїзму, а бажання подарувати собі здорове, щасливе та наповнене позитивними емоціями життя.

Напевно, немає людини, яка скаже, що не хоче бути здоровою. Спорт, правильне харчування, дотримання водного балансу, здоровий сон, - все це важливі складові, які впливають на наше здоров’я. Та чи всі ми вивчаємо цю тему глибоко?

Перше, чому варто приділити увагу у новому році – це повний чекап організму. Лікарі радять обстежуватись щороку після 25, адже з віком у нашому організмі відбуваються гормональні зміни, і є ризик мати хвороби, які не дають про себе знати, але вже розвиваються у тілі.

До чекап-програми входять такі лабораторні дослідження: загальний аналіз крові та сечі, біохімічний аналіз крові з оцінкою рівня глюкози, холестерину, показників функції нирок та печінки й інші аналізи.

По-друге, варто зосередитись на формуванні здорових ментальних та фізичних звичок. Для цього не обов’язково мати кошти на консультацію спеціаліста. У сучасному онлайн-світі знання доступні кожному.

Наприклад, ви знаєте, що таке "здорова" тарілка? Скільки води треба пити щодня? Які дихальні вправи допомагають подолати стрес, зможете перерахувати прості поради для ментального здоров’я?

Разом з мережею "Аптека Доброго Дня" ми підготували для вас прості правила, що допоможуть почуватись краще:

  1. "Здорова" тарілка включає: 50% овочів, фруктів чи ягід; 25% білків; 25% складних вуглеводів та жирів. Чим більше у вашому щоденному раціоні різноколірних овочів та фруктів, тим краще.
  2. Лікарі радять вживати 15,5 чашок води в день чоловікам та 11,5 чашок - жінкам. Вода - основний хімічний компонент нашого тіла, проте - не єдина рідина. Близько 20% рідини ми поглинаємо з їжею, а решту - з напоями. Наприклад, шпинат та кавун на 100% складаються з рідини.
  3. Подолати стрес вам та вашій дитині допоможуть прості дихальні вправи: дихання "долоньки" (вдихаємо, коли проводимо по пальчику вгору, вниз - видихаємо), голосне дихання (вдихаємо наче через трубочку), подвійний вдих (вдихаємо двічі 4-5 разів).
  4. Для ментального здоров’я важливо:

- спілкуватись з іншими людьми (хороші стосунки позитивно впливають на психологічний стан);
- бути фізично активними (спорт покращує мозковий кровообіг);
- різноманітне харчування (для синтезу нейромедіаторів необхідні вітаміни та мікроелементи).

Ще більше цікавого можна знайти на YouTube-каналі "Аптека Доброго Дня". Того року мережа запустила освітній проєкт "Академія Сталого Здоров’я", у рамках якого щомісяця виходять вебінари з фахівцями у різних галузях.

Спікерами вже стали педіатр, психолог, сексолог, трихолог, гастроентеролог.

"Аптека Доброго Дня" закликає українців до превентивної турботи про себе. "Не лікуватись, а не хворіти", - таке гасло транслює всеукраїнська мережа.

Головне сьогодні