Жінка у США придбала на аукціоні старі весільні фото. Виявилося, вони належать шпигунці ЦРУ

Вікторія Андрєєва — 2 лютого, 09:00

Гаррієт Гелбрейт у молодості працювала на ЦРУ. Вона була одружена з агентом, вони працювали в парі. Близько 30 років тому жінка передала весільні портрети родичам, і вони загубили їх.

У січні 2024 року Сандра Пойндекстер виграла весільні фото жінки на аукціоні у США. Вона припустила, що ці фото дуже цінні для нареченої, і почала її шукати.

Історію світлин розповіли місцеві телеканали WDBJ і WSET, пише Washington Post.

66-річна Сандра Пойндекстер – медсестра на пенсії. Вона пише романи та створює мистецтво, а ще регулярно відвідує місцеві аукціони в пошуках товарів для рукоділля.

Світлини на аукціоні. Фото: Гаррієт Гелбрейт

13 січня вона побачила весільні ретро портрети у коробці зі старими фоторамками на аукціоні у штаті Вірджинія. Сандра була зачарована чорно-білими фотографіями та нареченою, яка позує на них.

"Я просто не могла повірити, наскільки вони чудові. Жінка та її сукня були приголомшливими, а фото – зроблені професійно", – розповіла вона.

Жінка зробила ставку 5 доларів за портрети й виграла лоти, але вона не планувала залишати фотографії собі.

"Я хотіла з’ясувати, як щось таке дорогоцінне може опинитись на аукціоні. Щось підказувало мені, що фото для когось особливі", – зазначила Сандра.

На звороті однієї з рамок був шматок малярської стрічки з іменем "Гаррієт Елізабет Маршалл (Гелбрейт)". Ймовірно, це було ім'я нареченої.

Після аукціону вона опублікувала фотографії портретів у місцевій групі у Facebook і запитала, чи хтось знає цю жінку чи її родину.

Допис побачила жителька містечка Лінчбург 65-річна Донна Рейчард. Вона впродовж 3 годин шукала родичів Гаррієт Елізабет Гелбрейт та подзвонила десь 15 людям із цим прізвищем. Донна продовжувала пошук, допоки не знайшла сина Гаррієт Гелбрейт.

Гаррієт Гелбрейт зі світлинами зі свого весілля

Тоді Донна Рейчард поділась з Сандрою Пойндекстер результатами свого пошуку.

Сандра пообіцяла відправити портрети додому до нареченої в Сан-Антоніо.

85-річна Гаррієт Гелбрейт розповіла Сандрі та Донні передісторію цих світлин. Наприклад, сукню, в якій вона була на фото, створив Крістіан Діор. Плаття їй подарувала мати колишнього хлопця.

Портрети молодят Гелбрейт зробив Бредфорд Бакрах – фотограф з округу Колумбія. Він знімав багатьох знаменитостей та високопосадовців, зокрема й багатьох президентів США.

Нареченій було лише 21 рік, і тоді вона навіть не підозрювала, що Бахрах був відомим фотографом. Вона часто проходила повз студію неподалік від дому. Гаррієт зізналась, що часто переглядала фото у вітрині і мріяла, що фотограф зробить світлини й для неї.

Одразу після укладання шлюбу наречена зі своїм чоловіком Вільямом прийшла у студію в Dior. Це було літо 1959-го.

"Мені знадобилося півтора року, щоб оплатити рахунок", – сказала Гаррієт.

Вона пояснила, що не очікувала такої високої вартості весільних портретів.

Чоловік та дружина були агентами ЦРУ та працювали разом у різноманітних операціях як шпигуни у Марокко, Алжирі та Польщі. У пари було двоє спільних дітей, але одна донька померла від менінгіту у 16 років.

Гелбрейти в молодості

Коли подружжя Гелбрейтів вийшло на пенсію, обидва стали художниками. У 2016-му чоловік Гаррієт помер, і за рік жінка перебралась в інше місто, щоб бути ближче до своєї родини.

30 років тому Гаррієт передала портрети своїй матері, яка жила в Лінчберзі, а потім світлини лежали у будинку сестри. Коли Гелбрейт запитала про фото, її сестра сказала, що не може їх знайти.

Але Гаррієт завжди сподівалася подарувати портрети своїм двом онукам, яким зараз 23 і 30 років. Після кількох років безрезультатних пошуків вона вирішила, що світлини назавжди зникли.

Коли жінка отримала весільні фото, то відчула, що зображення повернули її у щасливі спогади.

"Ми з чоловіком прожили в шлюбі 56 років, і у нас був дуже міцний, повний любові шлюб – такий старомодний", – додала Гаррієт.

Читайте також: Фотограф знімкував 4 сестер 45 років поспіль. Це більше, ніж просто світлини

Реклама:

Головне сьогодні