У Болгарії археологи знайшли медальйон римського імператора Каракали

— 14 лютого, 13:22

У Болгарії археологи виявили цінні артефакти у давніх римських гробницях. Серед них медальйон римського імператора Каракали, що датується 198-217 роками до нашої ери.

Про цінні знахідки повідомив Великотирновський регіональний історичний музей.

Медальйон Каракали знайшли у римській гробниці поблизу села Нова Вирбівка у Великотирнівській області Болгарії. Серед інших артефактів були прикраси, монети, посудини, що датуються першою половиною 3 століття нашої ери, пишуть у Arkeonews.

Бронзовий медальйон Каракали створили у місті Пергам у Малій Азії (сучасна Туреччина). На одній стороні зображений візит імператора до Пергаму у 214 році, де він шукав зцілення у бога медицини Асклепія. Написи на медальйоні зроблені давньогрецькою мовою.

Фото: Великотирновський регіональний історичний музей

У Великотирновському регіональному історичному музеї розповіли, що медальйон мав велику фінансову цінність, але його не використовували у повсякденній торгівлі.

Як пише Arkeonews, римські поховання випадково знайшов фермер, який під час осінньої оранки поля наїхав на вапнякову плиту. Він звернувся до голови села та поліції, після чого на місце прибув археолог Краєзнавчого музею у Велико-Тирново Недко Еленські.

В грудні 2023 року археологи Калін Чакаров і Недко Еленські та музейна фахівчиня Міхаела Томанова проводили розкопки. В ході роботи вони виявили дві цегляні гробниці, стіни яких були вкриті тонким порцеляновим вапном.

В одній гробниці були поховані двоє дорослих: ймовірно, це чоловік у віці від 50 до 60 років та жінка у віці від 45 до 49 років. В іншій виявили дитину у віці близько 5 років.

У гробниці дорослих археологи знайшли вишукані золоті жіночі сережки, позолочений кулон з намистиною і посріблену фібулу з різних видів металу. На грудях чоловіка знайшли срібну монету, викарбувану в місті Лаодикія.

Ці люди могли бути заможними землевласниками, припускають дослідники. Також знайшли маленькі золоті сережки, дитячі прикраси зі скляних намистин і дві скляні лакримарії (вишукані посудини, що використовувалися для збору сліз плакальниць, а пізніше – для ароматичних масел). Найкрихкіші артефакти пошкодили гризуни.

Цінні знахідки наразі опрацьовують реставратори музею.

Нагадаємо, нещодавно у Польщі археологи знайшли понад 550 артефактів бронзової доби.

Анна Штопенко, "УП.Життя".

Читайте також: У Греції знайшли 1600-річну винну крамницю, повну цікавих знахідок. ФОТО

Реклама:

Головне сьогодні