Собаки малих порід живуть довше, ніж великі – вчені

— 2 лютого, 13:52

Науковці дослідили, що середня тривалість життя великих собак і тих, що мають плоскі обличчя, є меншою, ніж у невеликих псів і тих, які мають подовжені морди. Також самки живуть трохи довше за самців.

Про це йдеться у дослідженні, опублікованому в журналі Scientific Reports, в ході якого вивчили дані про майже 600 тисяч британських собак більш ніж 150 порід, пише The New York Times.

Дослідники виявили, що для всіх собак середня тривалість життя становила 12,5 року, але серед порід середня тривалість життя суттєво різнилася.

Так, наприклад ланкаширський хілер (порода маленьких пастуших собак) жили в середньому 15,4 року. А набагато більші кавказькі вівчарки мали середню тривалість життя лише 5,4 року.

Фото: cynoclub/Depositphotos

Як група, дрібні породи жили в середньому 12,7 року, порівняно з 11,9 року для великих порід. Це корелюється з попередніми дослідженнями собак та інших ссавців, у ході яких виявили, що в межах певного виду менші особини, як правило, переживають більших.

Породи з плоским обличчям, яких також називають брахіцефалами, жили в середньому 11,2 року, тоді як породи із середнім і довгим обличчям мали середню тривалість життя 12,8 і 12,1 року відповідно.

Деякі плоскоморді породи, як-от французький бульдог, через свої надзвичайно короткі морди можуть мати проблеми зі здоров’ям, зокрема труднощі з диханням і теплові удари.

Дослідники також виявили, що дрібні довгоносі породи, зокрема мініатюрні такси та віппети, жили в середньому 13,3 року – приблизно на два з половиною роки довше, ніж великі коротконосі породи, як-от боксери та бульмастифи, які мали середню тривалість життя 10,7 року.

Фото: dnf-style/Depositphotos

Еволюційна історія також зіграла свою роль. Близькоспоріднені породи мали приблизно однакову тривалість життя.

Дослідники також виявили, що породисті собаки мали середню тривалість життя 12,7 року, порівняно з 12 роками для безпородних.

Потрібні додаткові дослідження, щоб визначити, чому деякі породи мають коротшу тривалість життя, ніж інші, кажуть вчені.

Так, деякі породи є генетично схильними до серйозних проблем зі здоров’ям, але породні відмінності в поведінці, способі життя, харчуванні, навколишньому середовищі також можуть зіграти певну роль у скороченні життя деяких собак, вважають експерти.

"Тепер, коли ми визначили ці популяції, яким загрожує рання смерть, ми можемо почати шукати, чому це так. Це дає нам можливість покращити життя наших собак", – каже Кірстен Макміллан, авторка дослідження та менеджерка даних у Dogs Trust, благодійній організації з захисту собак у Британії.

Нагадаємо, зоозахисники пояснили, чому не можна тримати собак на ланцюгу.

Читайте також: Повідець, жетон і нагляд: патрульні нагадали правила вигулу собак в Україні

Реклама:

Головне сьогодні