Топ-9 продуктів, які підвищують імунітет. ФОТО
Через побоювання з приводу поширення коронавірусу, краще, що ми можемо зробити – зміцнити імунну систему.
Прекрасний спосіб зробити це – включити у свій щоденний раціон продукти, які підвищують імунітет.
HuffPost зібрав топ дев'ять продуктів для покращення роботи імунної системи.
[BANNER4]
1. Червоний солодкий перець
Червоний солодкий перець – це джерело вітаміну С (він навіть кращий, ніж апельсин). Ще в ньому міститься вітаміни В1, В2, В9, Р, РР та каротин.
Найбільша концентрація вітамінів знаходиться біля плодоніжки перцю, яку часто обрізають.
Корисні вітаміни в перці – біля плодоніжки. Фото pixabay |
Плоди солодкого перцю бувають трикамерними та чотирикамерним, їх ще називають чоловічими й жіночими відповідно.
"Чоловічі" плоди більш жорсткі та ідеально підходять для салатів.
2. Цитрусові
Так, в перці більше вітаміну С, ніж в апельсині, але нехтувати цитрусовими все ж не варто.
Апельсин, грейпфрут, лимон, лайм, мандарин, клементин, помело, бергамот (так-так, він теж цитрусовий) та інші цитрусові дадуть вірусам бій.
Цитрусові багаті на різні вітаміни. Фото pixabay |
Ще цитрусові багаті на вітаміни групи В й містять багато фітонцидів. Все це в комплексі вбиває або пригнічує ріст та розвиток бактерій.
3. Часник
Часник містить селен, який впливає на імунну систему.
Ще в ньому є калій, кальцій, фосфор, вітаміни групи В і С, марганець, йод і фітонциди.
Часник необхідно споживати помірно. Фото pixabay |
Фітонциди захищають часник від паразитів та бактерій, а вживання фітонцидів в їжу дає бактерицидний та протигрибковий ефекти.
Багато часнику з'їсти не вийде – він збуджує апетит та є досить гострим, що може нашкодити слизовій стравоходу.
4. Курячий суп
Кому з нас не лікували застуду курячим супом?
При приготуванні такого супу важливо знати, що чим довше вариться курка – тим більше корисних властивостей переходить з неї в суп.
Не дарма нас лікували курячим супом. Фото pixabay |
Але це не розповсюджується на суп з бульйонного кубика.
Чим конкретно корисний бульйон? Жиром. Він знімає біль в носоглотці, пом'якшує горло та зменшує запалення.
Ще бульйон корисний при гастриті, тому що він сприяє виділенню шлункового соку.
5. Броколі
Броколі містить клітковину, кальцій, марганець, йод, фолієву кислоту, вітаміни А, В6 і С.
Вітаміну А в броколі більше, ніж в інших видах капусти, а кальцію в ньому більше, ніж в молоці.
Броколі корисні, але споживати в їжу виключно їх неможна. Фото pixabay |
Регулярне вживання броколі покращує роботу серця, покращує травлення, сприяє нормалізації процесів росту та розвитку в організмі.
Але споживати в їжу виключно броколі не можна – вони абсолютно не містять в собі жирів, які необхідно отримувати для нормального функціонування травлення.
6. Мигдаль
Мигдаль містить багато ненасичених жирів, які пригнічують запальні процеси в організмі.
Ще мигдаль очищає кров, допомагає вивести жовч та пісок з нирок й навіть покращує стан організму при бронхіальній астмі.
Мигдаль містить багато ненасичених жирів, які пригнічують запальні процеси в організмі. Фото pixabay |
У 100 г мигдалю міститься 67% магнію від добової норми, 65% фосфору, 26% кальцію і 15% калію.
Їсти мигдаль потрібно обережно, тому що всі горіхи входять в групу небезпечних алергенів.
7. Куркума
Куркума містить вітаміни С, К та вітаміни групи В.
Вона корисна при запаленнях. Куркума бореться з вірусами, нормалізує травлення й покращує апетит.
Корінь куркуми є основою для приправи карі. Фото pixabay |
Корінь куркуми зовні схожий на корінь імбиру і є основним компонентом приправи каррі.
Куркума досить гостра, тому вживати її потрібно в помірних кількостях.
8. Шпинат
Шпинат не просто так називають суперпродуктом.
Він містить вітаміни А, В2, В6, К, омега-3 жирні кислоти, йод, фосфор, цинк та багато іншого.
Шпинат називають суперпродуктом. Фото pixabay |
Важливою складовою шпинату є лютеїн. Він підвищує імунітет та захищає від ракових утворень.
Важливо: при термічній обробці шпинат втрачає частину корисних властивостей, тому не варто його довго варити.
9. Йогурт
Йогурт містить біфідо і лакто бактерії – пробіотики. Вони покращують роботу шлунково-кишкового тракту, покращують імунітет й пригнічують алергічні реакції.
Найбільш корисний йогурт – той, який не містить цукру. Фото pixabay |
Найбільш корисний йогурт – той, який не містить цукру, зроблений з молока заквашеного молочнокислими бактеріями без домішок желатину і хімічних добавок.
Вас також може зацікавити:
Як кисломолочні продукти впливають на здоров'я серця – дослідження
Які продукти корисні для нашого мозку, а які йому шкодять? Пояснює наука
Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.
А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.