Як довго їжа може не псуватися у холодильнику. Гід по зберіганню продуктів
Готувати їжу, а потім зберігати її у холодильнику – цілком нормальна практика.
Проте навіть охолоджені продукти можуть псуватися.
При цьому кожен тип готової їжі має свої особливості та термін придатності.
У Healthline розповіли, як довго різні продукти можуть зберігатися в холодильнику та що робити, щоб вони залишалися свіжими.
Фото stokkete/Depositphotos |
Як довго продукти залишаються безпечними, залежить від кількох факторів – безпечне приготування, правильне зберігання і тип їжі.
Це пов'язано з тим, що деякі продукти більш схильні до дії патогенних мікроорганізмів, таких як бактерії або токсини, які можуть викликати захворювання.
Продукти з низьким ризиком псування
Фрукти та овочі
Сирі фрукти і овочі перед вживанням варто ретельно помити – чим раніше ви їх з'їсте, тим краще.
Ретельно вимиті і нарізані свіжі фрукти зазвичай зберігаються протягом 3-5 днів, перш ніж вони починають втрачати свою свіжість.
Після приготування овочі в герметичному контейнері, зазвичай, зберігаються в холодильнику до 3-7 днів.
Приготовлені консервовані овочі, такі як боби – протягом 7-10 днів при належному зберіганні.
Фрукти і овочі з більш високим вмістом води, такі як помідори, огірки і полуниця, втрачають свою свіжість швидше, ніж капуста, картопля і банани.
Хліб
Ще одна річ з більш низьким ризиком – це хліб.
Домашній хліб може зберігатися близько 3 днів при кімнатній температурі, водночас куплений в магазині хліб буде безпечний протягом 5-7 днів. Якщо тільки на ньому немає плісняви.
Зберігання хліба в холодильнику допоможе продовжити термін його зберігання приблизно на 3-5 днів, але тоді він втрачає свій смак.
Продукти із середнім ризиком псування
При правильному зберіганні варені макарони і злаки, такі як ячмінь і кіноа, зберігаються до 3 днів.
Якщо ви заморозили їх після їх приготування, вони можуть зберігатися 3 місяці, перш ніж почнуть втрачати свіжість.
Десерти та солодощі зазвичай зберігаються в холодильнику близько 3-4 днів.
Продукти з більш високим ризиком псування
Високий вміст білка та вологи створює сприятливе середовище для росту певних мікробів.
Єдиним винятком з цього правила, є рис, який може містити бактерії, що виробляють токсини і можуть викликати харчові захворювання.
Тому зберігати і охолоджувати рис потрібно протягом години з моменту його приготування, а вживати протягом 3 днів.
М'ясо та птиця
Подрібнене м'ясо і птиця, які були приготовлені при безпечній температурі, можуть зберігатися в холодильнику близько 1-2 днів, якщо температура не вище 5 градусів Цельсія.
Інше м'ясо і птиця, такі як стейки, філе, відбивні зберігаються в холодильнику 3-4 дні.
Якщо ви розморозили їх перед приготуванням (обов'язково робіть це в холодильнику), то приготувати продукти потрібно протягом двох днів.
Готове куплене м'ясо варто вживати протягом 3-5 днів з моменту відкриття.
Аналогічно, холодні салати з яєць, тунця або курки, варто вживати протягом 3-5 днів.
Молюски, яйця, супи і рагу
Яйця є продуктом з підвищеним ризиком псування, оскільки вони можуть передавати бактерії сальмонели.
Круто зварені яйця слід вживати протягом 7 днів після їх приготування та охолодження.
Молюски і риба можуть містити багато патогенних мікроорганізмів або токсинів, які можуть викликати захворювання.
Споживайте залишки, що містять морепродукти, протягом 3 днів.
Супи та тушковані страви з м'ясом або рибою або без них зазвичай зберігаються в холодильнику 3-4 дні.
У стравах часто змішуються групи продуктів харчування.
У цих випадках потрібно брати до уваги, який інгредієнт у страві псується першим.
Наприклад, рис з морепродуктів не посуватиметься стільки ж часу, скільки морепродукти.
Якщо ви не впевнені у стійкості продуктів, найбезпечніше викинути залишки протягом 3 днів.
Стосовно їжі з ресторанів, потрібно враховувати, що ви не знаєте наскільки свіжими були інгредієнти перед їх використанням.
Тому ці залишки потрібно з'їсти раніше ніж домашні еквіваленти – протягом 3-4 днів.
Однак, якщо залишки їжі містять сирі інгредієнти, такі як сира риба або овочі, споживайте їх протягом 24 годин.
Як правильно зберігати продукти
Гарячі продукти краще зберігати в невеликих, герметичних контейнерах. Це дозволить продуктам остигати швидше і рівномірніше.
Важливо пам'ятати, як довго ви зберігаєте певний предмет в своєму холодильнику.
Корисно зазначати час і дату, коли ви приготували страву, а також дату, коли його потрібно викинути.
Ще одна корисна порада – розглянути порядок зберігання продуктів в холодильнику.
Зберігайте готові до вживання продукти, а також сирі продукти, на верхній полиці.
Водночас сире м'ясо зберігайте в нижній частині холодильника. Це запобігатиме потраплянню соків сирого м'яса або птиці на іншу їжу.
Розігрівайте продукти до температури не менше 74 градусів Цельсія, щоб вивести їх з небезпечної зони. Соуси варто розігрівати, поки вони не досягнуть кипіння.
Вас також може зацікавити:
Їжа на карантині: що придбати для меню на 14 днів та як правильно харчуватися вдома
Їжа для вагітних: основні правила харчування та поради від МОЗ
Їжа для здорових суглобів: поради дієтолога
Як готувати, зберігати й подавати їжу та не отруїтись. 6 важливих порад
Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.
А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.