Як зміниться кількість населення Землі до кінця століття? Прогнози вчених

Альона Павлюк — 21 березня, 13:08
Як зміниться кількість населення Землі до кінця століття? Прогнози вчених
До кінця століття 97% країн не зможуть підтримувати кількість населення
IgorVetushko/Depositphotos

До кінця століття народжуваність по всьому світу буде настільки низькою, що більшість держав не зможуть підтримувати наявну кількість населення. Водночас лідерами за народжуваністю будуть найбідніші країни.

Про це йдеться у дослідженні, опублікованому в науковому журналі The Lancet, повідомляє Reuters.

Американські дослідники прогнозують, що до 2050 року 155 з 204 країн і територій (76% від усіх) матимуть рівень народжуваності, нижчий за необхідний для відтворення населення. До 2100 року цей показник зросте до 198 – 97%.

Таких висновків науковці дійшли за допомогою аналізу опитувань, переписів населення та інших даних, зібраних з 1950 по 2021 роки в рамках дослідження "Глобальний тягар хвороб, травм і факторів ризику".

За словами вчених, до кінця століття понад три чверті живонароджених припадатиме на країни з низьким і нижчим за середній рівнями доходів. Понад половина з них – країни Африки на південь від Сахари.

ВІДЕО ДНЯ

У 1950 році середня кількість народжень на одну жінку складала близько 5. Тоді як у 2021 році вона знизилася до 2,2.

Водночас 110 країн (54%) до 2021 року вже мали показники, які не забезпечують відтворення населення, – нижчі за 2,1 дитини на жінку.

Особливо тривожна тенденція спостерігається у Південній Кореї та Сербії. Там рівень народжуваності становить менш як 1,1 дитини на жінку.

Зменшення кількості новонароджених у країнах з високим рівнем доходу пов’язане з більшою кількістю можливостей для жінок в освіті та роботі. Водночас у бідніших країнах, як зазначають дослідники, необхідно покращувати доступ до освіти та засобів контрацепції.

"Оскільки населення майже кожної країни скорочується, залежність від відкритої імміграції стане необхідною для підтримки економічного зростання", – зазначила співавторка звіту Наталія Бхаттачарджі.

Нагадаємо, у 2023 році у Південній Кореї впав рівень народжуваності, який і без того був найнижчим у світі.

Реклама:

Головне сьогодні