Інвестиції в 3 мільйони доларів. Як в громаді на Київщині відбудовують дитячий садок після окупації

Інвестиції в 3 мільйони доларів. Як в громаді на Київщині відбудовують дитячий садок після окупації

Через два роки після початку повномасштабного вторгнення РФ село Богданівка Великодимерської громади на Київщині досі оговтується від жахів російської агресії. Під час окупації, яка тривала близько місяця, в селі постраждало багато споруд, серед них – і будівля дитячого садка, який відвідувало близько 80 дітей. Днями його почали відбудовувати.

Це зобов’язалася зробити Система компаній Кока-Кола, інвестувавши в проєкт 3 мільйони доларів США. Ціль ініціативи – допомогти і підтримати громаду, де розташований єдиний в Україні завод Кока-Кола. Проєкт реалізовуватиме Український Червоний Хрест.

Журналісти УП. Життя побували на події, присвяченій старту відбудови, й розкажуть, яким буде дитячий садок, коли планується завершення робіт та як скоро діти зможуть відновити навчальний процес.

"Відбудова дитсадка – це ще один доказ прагнення Кока-Кола допомагати українцям та підтримувати громади, де живуть та працюють наші співробітники. Цей проєкт – знак вдячності та поваги до українців, продовження нашої роботи з підтримки українських громад.

Багато гуманітарних проєктів вже успішно реалізовано, але ми не збираємось зупинятись, і про подальші ініціативи повідомимо згодом", – зазначає Аднан Топіч, генеральний директор Coca-Cola HBC в Україні, Вірменії та Молдові.

За останні два роки Система Компаній Кока-Кола спільно з Фундацією Кока-Кола виділили українцям благодійну допомогу на суму понад 35 млн дол. для реалізації низки соціальних проєктів та ініціатив.

Зокрема, спільно з Українським Червоним Хрестом в громади України закупили та передали 45 мобільних котелень, які працюють на газу і на дизелі, а також 70 тисяч продуктових наборів, 5 тисяч зимових комплектів з теплими ковдрами, понад півсотні потужних генераторів в медичні, освітні та гуманітарні заклади. Крім того, під час війни для всіх 104 працівників компанії, які зараз боронять країну у лавах ЗСУ, збережені робочі місця, їм виплачується середня заробітна плата.

"Діти – це наше майбутнє, і від їх добробуту залежить наша нація. Тому відбудова дитячого садочка – важливий крок підтримки дітей та їхнього розвитку. Ми пишаємося, що змогли долучитися до розвитку спільноти, де самі працюємо і функціонуємо. Нарешті місце, де два роки тому були руїни, стали будівельним майданчиком, і згодом воно перетвориться на новий дитячий садок. Це символ нашої незламності та відновлення", – говорить Олена Середа, генеральна директорка "Кока-Кола Україна".

Партнером відбудови дитячого садка виступив Український Червоний Хрест. Кока-Кола та гуманітарну організацію УЧХ об'єднує багаторічний досвід активної співпраці в реалізації гуманітарних проектів, зауважує Максим Доценко, генеральний директор Національного комітету Українського Червоного Хреста. Але зараз співпраця виходить на новий рівень, бо зараз мова йде також і про реконструкцію та відбудову.

На початку 2024 року Український Червоний Хрест отримав необхідні дозволи на початок робіт.

"Сьогодні ви можете пересвідчитися в тому, що роботи вже почалися. Я сподіваюся, що ці роботи закінчаться оперативно", – зауважує пан Максим.

"Це буде один з найкращих дитячих садочків на Київщині"

Поблизу Броварів навесні 2022 року було окуповано 18 населених пунктів, одним з яких стала і Богданівка. Російські війська зайшли сюди вже 8 березня. Матеріальні втрати були величезні: постраждало більше 70 будівель. В тому числі зазнали руйнувань школа і дитячий садочок.

Коли окупанти покидали село, то підпалили приміщення дитсадка, де зберігали боєприпаси. Частина вибухонебезпечних предметів здетонували, і від вибуху також постраждала сусідня будівля – місцева амбулаторія, згадує заступник селищного голови Великодимерської ОТГ Олександр Куценко.

Через широкомасштабну війну громаду покинуло близько 70% населення. Коли після вимушеної евакуації в Богданівку та інші сусідні села почали повертатися люди, багато магазинів ще не працювали. Місцеві мешканці тільки почали шлях до того, аби повернутися до звичного життя. Вже тоді Кока-Кола почала забезпечувати людей продуктовими наборами, водою та іншими гостро необхідними речами.

Торік детальніше стали обговорювати й питання відбудови дитсадка. Зараз дітей дошкільного віку змушені щодня возити на навчання в інші населені пункти, бо після руйнування дитсадка в Богданівці іншого такого закладу немає. Заступник голови ОТГ сподівається, що таке місце з'явиться тут вже зовсім скоро, і дитячий садок знову відкриє свої двері - вже в оновленому вигляді, додає Олександр Куценко.

"Хочу наголосити, що без дітей у нас немає майбутнього. І надзвичайно приємно, що Кока-Кола вчергове долучається до такої потрібної допомоги - відбудови дитячого садочка. Але найголовніше, окрім матеріальної допомоги - це підтримка моральна. Ми вже отримували від компанії і генератори, і продуктові набори, і іншу допомогу. Населенню я вже не раз говорив: ви не один раз зрадієте тому, що завод Кока-Кола знаходиться безпосередньо в нашій громаді", – каже Олександр Куценко.

Богданівка – село порівняно велике. До повномасштабного вторгнення тут проживало близько 3 тисяч людей. Вже багато років в селі діяв дошкільний заклад. Фактично садок обслуговував 85 діток. Садок підтримувала місцева влада, на нього щороку виділялися кошти з місцевого бюджету, що дозволяло покрити всі основні потреби закладу. Життя йшло, діти ходили до дитсадка, задоволені були діти, батьки і вихователі-педагоги, згадує минулі часи завідувачка дитячим садочком Валентина Василівна Кеуш.

"Ми дуже дбали про сам садок, про територію навколо. Заклад багато років вважався одним з кращих по району. Тут було багато зелених насаджень, які створювали красу. Нам хотілося створити всі найкращі умови для дітей, щоб вони ще з дошкільного віку розуміли й могли відчути красу природи, яка їх оточує. Ті, хто закінчив навчання, часто приходили на територію садка", – розповідає пані Валентина.

Тоді в регіон прийшла велика війна, і більшість людей змушена була виїхати. Про події в селі дізнавалися з обривчастих повідомлень односельців. Які залишилися в окупації. Під вечір 29 березня 2022 року мешканці отримали страшне повідомлення про те, що садок знищений.

"Після відбудови це буде один з найкращих дитячих садочків на Київщині. В процесі затвердження проєкту в країні змінювалися державні будівельні норми, і врешті нам вдалося погодити проєкт, який відповідатиме всім вимогам. За проєктом, в ньому передбачене укриття, і це дозволить подбати про діточок та викладачів. Укриття в садочку займатиме більше 600 квадратних метрів. Будівля буде двоповерховою і матиме ліфт", – ділиться планами Олександр Куценко.

Зараз свої роботи на ділянці майбутнього дитсадка проводять працівники ДСНС, адже територію важливо очистити від вибухонебезпечних предметів.

“Закінчення будівельних робіт заплановано на 2025 рік. Ми сподіваємося, що діти відновлять заняття в дитсадку до осені 2025 року”, – резюмує Куценко.

До слова, разом із гуманітарною допомогою Кока-Кола ділиться з українцями позитивними емоціями. Наприклад, під кінець 2023 року завод виготовив спеціальну благодійну партію 1 000 000 пляшок напою Сoca-Cola, які було роздано українцям, які зараз живуть у дуже непростих обставинах по всій території країни, щоб подарувати їм приємні миттєвості в період зимових свят. Це досягнення зареєстрували у Національному реєстрі рекордів України.

Головне сьогодні