Вчені зафіксували на Сонці два потужні спалахи, які спричинила гігантська пляма

Олена Барсукова — 13 травня, 13:30
Вчені зафіксували на Сонці два потужні спалахи, які спричинила гігантська пляма
Сонячні спалахи спричинені величезною плямою
NASA/SDO

На вихідних дослідники зафіксували два потужних спалахи на Сонці, спричинені велетенською плямою AR3664.

Після колосального спалаху класу X5.8 вчені також зафіксували спалах типу X1.5 (найпотужніший з усіх), повідомляє Space.

За даними Центру прогнозування космічної погоди NOAA (SWPC), динамічний спалах стався пізно ввечері 10 травня з області Сонця під назвою AR3664, що у 15 разів більша за Землю.

Спалах досягнув піка о 21:23 за літнім східним часом (04:23 наступного дня за Києвом) і був зареєстрований як потужний спалах класу X5.8.

Унаслідок цього явища на деяких ділянках освітленої Сонцем сторони Землі тимчасово або повністю зникли високочастотні радіосигнали.

ВІДЕО ДНЯ

Наступний спалах X1.5 зафіксували о 7:44 ранку за східним часом (2:34 за Києвом), повідомили представники NASA.

За прогнозами SWPC, пляма AR3664 залишатиметься активною найближчим часом. Вчені очікують більше потужних спалахів, зокрема, класів M і X.

Спалахи X-класу є найсильнішими типами сонячних вивержень, які можуть тривати від кількох хвилин до кількох годин.

"Спалахи і сонячні виверження можуть впливати на радіозв'язок, електромережі, навігаційні сигнали і створювати ризики для космічних апаратів і астронавтів", – кажуть у NASA.

Нагадаємо, раніше космічне агентство зробило знімки велетенської плями, яка може посилювати явище північного сяйва на Землі, за допомогою космічного корабля Solar Dynamics Observatory.

А минулого року вчені заявили, що кількість сонячних плям на розпеченій зірці досягла 20-річного максимуму, а отже Сонце наближається до свого піку вибухонебезпечності.

Реклама:

Головне сьогодні