За 10 років ООН зафіксувала 104 випадки викрадень проукраїнських людей у Криму

Олена Барсукова — 5 березня, 15:30
За 10 років ООН зафіксувала 104 випадки викрадень проукраїнських людей у Криму
Фото: blurAZ1/DEPOSITPHOTOS

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні задокументувала 104 випадки викрадень і 55 випадків катувань проукраїнських активістів росіянами у Криму з 2014 року.

Місія наголосила, що РФ незаконно нав'язала своє “громадянство”, “закони” та “інституції” населенню Криму в усіх сферах життя, придушуючи опозицію та інакомислення.

Зокрема, від репресій особливо постраждали лідери кримських татар, які виступають проти окупації Криму, йдеться у звіті ООН від 28 лютого.

Багато кримських татар мусили виїхати з півострова, а на їхнє місце окупанти переселили росіян. В ООН це назвали “очевидною спробою змінити демографічну структуру півострова”.

Читайте також :
10 років не вдома

"Протягом останнього десятиліття ми задокументували зусилля Російської Федерації, спрямовані на нав'язування Криму російської мови, культури та інституційних рамок, а також дії, спрямовані на знищення багатої культурної, мовної та релігійної спадщини півострова", – каже голова місії ООН Даніель Белл.

Внаслідок репресивної політики РФ всього 0,1% студентів у Криму навчаються українською мовою. Також загарбники закрили майже 80% зареєстрованих раніше українських медіа.

Окупаційна “влада” в Криму придушила свободу совісті, вираження культури та ідентичності меншин, а також серйозно обмежила свободу віросповідання.

За час тимчасової окупації кількість зареєстрованих у Криму релігійних організацій знизилась удвічі, додають в ООН.

Нагадаємо, торік у Криму заборонили піднімати прапор кримських татар у школах.

Загалом на півострові зафіксували понад 5 тисяч порушень прав людини від початку російської окупації (станом на жовтень 2023 року).

Реклама:

Головне сьогодні