Чому діти пахнуть квітами, а підлітки – сиром і козою: вчені назвали причину

Анастасія Поя — 22 березня, 15:25
Чому діти пахнуть квітами, а підлітки – сиром і козою: вчені назвали причину
vorDa/Getty Images

Вчені виявили, що запах тіла дітей може нагадувати аромат квітів або мила. Утім під час статевого дозрівання хімічні сполуки, що на нього впливають, створюють аромати сиру, козлятини або навіть сечі.

Про це пише The Guardian з посиланням на результати дослідження, яке опублікували в журналі Nature.

У дослідженні німецьких учених з університету Фрідріха-Александра в Баварії взяли участь 13 дітей віком до трьох років, а також 13 підлітків віком від 14 до 18 років.

Для них створили футболки з ватними підкладками в зоні пахв, в яких вони мали спати одну ніч.

Після цього науковці екстрагували хімічні сполуки, які виявили у ватних подушечках, – розділили суміші речовин на складові частини за допомогою розчинника.

Зазначається, що підлітки не вживали перед сном гострої або надто пахучої їжі.

Також під час миття перед сном вони не використовували ароматизовані миючі засоби. Постільна білизна на їхніх ліжках також була випрана засобами без запаху.

Коли науковці екстрагували хімічні сполуки, що поглинали пахвові подушечки, вони виявили, що у прокладках з пахв підлітків були присутні два стероїди, які мають запах поту, сечі, мускусу і сандалового дерева.

У них також був підвищений рівень шести карбонових кислот, які виділяють непривабливі запахи, зокрема сиру, кози та воску.

Зразки немовлят мали вищий рівень кетону (речовини, що впливає на запах тіла), які пахли квітами та милом з ароматом фіалок.

Вчені пояснили, що у період статевого дозрівання в підлітків активуються потові залози та виділення шкірного сала, внаслідок чого може посилюватися запах тіла.

Результати дослідження можуть допомогти у створенні дезодорантів, які здатні маскувати специфічні запахи, додали науковці.

Раніше ми розповідали, як змінилася молодь в Україні за час війни й чого прагнуть підлітки.

Реклама:

Головне сьогодні