Телескоп Вебба зафіксував найвіддаленіше злиття галактик: воно сталося близько 13 млрд років тому

Альона Павлюк — 17 травня, 18:20
Телескоп Вебба зафіксував найвіддаленіше злиття галактик: воно сталося близько 13 млрд років тому
Злиття двох галактик
ESA/Webb, NASA

Космічний телескоп Джеймса Вебба зафіксував найвіддаленіше злиття двох галактик, в центрах яких розташовані гігантські чорні діри.

Ця подія сталася, коли Всесвіту було всього 740 мільйонів років – це близько 20% від його сучасного віку (13,7 мільярда років), повідомляє The Guardian.

Розуміння того, що масивні злиття були звичайним явищем у молодому Всесвіті, може допомогти пояснити, як надмасивні чорні діри досягли своїх величезних масштабів.

"Одна з проблем космології полягає в тому, щоб пояснити, як цим чорним дірам вдається розростатися до таких розмірів. У минулому ми завжди говорили про те, що вони дуже швидко поглинають матерію або вже народжуються великими. Інший варіант полягав у тому, що чорні діри ростуть дуже швидко внаслідок злиття", – зауважив астрофізик Роберто Майоліно.

Досі було незрозумілим, чи призводить злиття галактик до перетворення їхніх чорних дір на єдину космічну воронку. Останні дослідження припускали, що одна з них у такому випадку буде викинута в космос і стане "чорною дірою, що блукає".

Телескоп Вебба зміг "дістатися" до найвіддаленіших куточків космосу, завдяки чому дав вченим перше уявлення про те, як зливалися галактики у далекому минулому.

У процесі злиття чорні діри поглинають величезну кількість матерії та виділяють багато енергії. Ця активність має характерне випромінювання, яке дозволяє астрономам її помітити.

Саме таку активність виявили в галактичній системі під назвою ZS7. Одна з її чорних дір у 50 мільйонів разів перевищує масу Сонця. Іншу виміряти складно, адже вона прихована у щільному газі. Однак її маса, найімовірніше, подібна до першої.

Подальші спостереження показали, що близько третини з усіх чорних дір, виявлених у цей період часу, перебували в процесі злиття.

Вчені сподіваються, що в майбутньому їм вдасться провести прямі вимірювання давніх зіткнень за допомогою новітніх розробок.

Нагадаємо, телескоп "Хаббл" зазнімкував далеку галактику, окутану пилом та з яскравим білим ядром.

Реклама:

Головне сьогодні