Укрупнення закладів освіти і науки: МОН об’єднає два виші та дві обсерваторії

Ірина Батюк — 2 квітня, 17:46
Укрупнення закладів освіти і науки: МОН об’єднає два виші та дві обсерваторії
Klymenkoy/Wikipedia

Уряд підтримав приєднання Української академії друкарства до Національного університету "Львівська політехніка", а Науково-дослідного інституту "Миколаївська астрономічна обсерваторія" – до Головної астрономічної обсерваторії НАН України.

Такі рішення Кабінет міністрів ухвалив в рамках модернізації мережі закладів вищої освіти та наукових установ, повідомляє міністр освіти і науки України Оксен Лісовий.

"Головна мета цих рішень – поліпшення якості вищої освіти, підвищення ефективності роботи наукових установ та створенням потужних освітніх і наукових осередків", – каже очільник МОН.

Приєднання Української академії друкарства до Національного університету “Львівська політехніка” передбачає, що на базі НУ "ЛП" буде сформовано окремий факультет із назвою УАД. У його межах продовжать освітню і наукову діяльність академії, а її непрофільні програми гармонізують зі схожими програмами у Львівській політехніці.

Студенти УАД продовжать здобувати освіту за обраними спеціальностями та освітніми програмами. Умови навчання (форма фінансування, сума контракту/бюджетне місце) для них будуть збережені.

"Разом із цим, навчання у більшому університеті для студентів означає також доступ до ширшого кола профільних і кваліфікованих викладачів, дисциплін до вивчення та ліпшої матеріально-технічної бази", – наголошує міністр.

Рішення про приєднання Науково-дослідного інституту "Миколаївська астрономічна обсерваторія" до Головної астрономічної обсерваторії НАН України пояснюють тим, що такий крок дозволить розвинути інститут.

Зокрема, це сприятиме збільшенню спроможності залучення додаткового фінансування для досліджень, посиленню кадрового потенціалу та розширенню матеріально-технічної бази.

Наразі Миколаївська астрономічна обсерваторія бере участь у наповненні міжнародних астрономічних баз даних, у програмах наземної підтримки космічних місій, а також у виконанні цільових комплексних програм космічних досліджень НАН України та Державного космічного агентства України, кажуть у МОН.

Раніше МОН заявляло, що призупиняє процес об'єднання вишів.

Реклама:

Головне сьогодні