УПЦ Київського патріархату позбавила військового відзнаки через його сексуальну орієнтацію

Віра Шурмакевич — 26 лютого, 17:38
УПЦ Київського патріархату позбавила військового відзнаки через його сексуальну орієнтацію
Військовий Віктор Пилипенко
Фейсбук Віктора Пилипенка

Українська православна церква Київського патріархату анулювала нагороду військовому Віктору Пилипенку через його сексуальну орієнтацію і пропаганду ЛГБТ.

Боєць отримав медаль "Жертовність і любов до України" 8 лютого, коли Святіший Патріарх Філарет нагороджував особовий склад медичного пункту 1-го механізованого батальйону 72-ї окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців Збройних Сил України, повідомили в УПЦ (КП).

Анулювання нагороди стало реакцією церкви на допис Пилипенка, в якому той зазначав, що медаль нібито означає зміну УПЦ (КП) своєї позиції щодо ЛГБТ спільноти.

Анульована нагорода бійця
Анульована нагорода бійця
Фейсбук Віктора Пилипенка

"Виходячи з того, що патріарх Філарет зробив такий крок і подякував мені, відкритому гею та активісту правозахисту за захист – вручив медаль зі своїм підписом та печаттю, він та очолюваний ним Київський патріархат кардинально змінили свою позицію щодо ЛГБТ+ людей і більше не вважають нас "гріховними" та такими, що є причиною коронавірусу", – писав військовий у Facebook.

В УПЦ кажуть, що це – "відверта маніпуляція та брехня". Там наголосили, що, ґрунтуючись на основах Священного Писання, вони незмінно негативно ставляться до одностатевих шлюбів і пропаганди гомосексуальних статевих зв’язків.

"Ми дякуємо воїну Вікторові Пилипенку (як і всім нашим захисникам за те, що вони захищають нашу свободу та територіальну цілісність) за його військові заслуги, але не розділяємо його гріховних уподобань і агітацію ЛГБТ.

Повідомляємо, що зважаючи на відкриту пропаганду гріховної ідеології та заперечення існування Бога, вважати церковну нагороду Віктору Пилипенку від 08.02.2024 р. указ № 27468 – анульованою", – йдеться у повідомленні.

Згодом боєць Віктор Пилипенко відреагував позбавлення його відзнаки.

"Друзі, я визнаю лише нагороди від народу України, якому давав Присягу.

Я навіть написав слова вдячності Філарету, наївно уявляючи собі, що він свідомо мене нагородив і показав своїм колегам християнський, безперечно благородний жест-дороговказ до примирення та взаємної поваги до геїв, атеїстів, людей інших вірувань. Але все виявилося більш прозаїчним", – зазначає Пилипенко.

Раніше ми розповідали, що рівні права для ЛГБТ спільноти підтримують 67% українців.

Реклама:

Головне сьогодні