Психологія, педагогіка та медицина: як проходить навчання усиновлювачів і чи всім воно потрібне

Анна Коваленко — 6 серпня, 20:47
Психологія, педагогіка та медицина: як проходить навчання усиновлювачів і чи всім воно потрібне
Тривалість навчання залежить від форми усиновлення та частоти занять
Morsa Images/Getty Images

Українці, які виявили бажання прийняти в родину дитину, мають пройти процес усиновлення, який складається з кількох етапів, зокрема подачі заяви, навчання, знайомства з дитиною та отримання рішення суду.

Як пояснила керівниця експертної групи з усиновлення Координаційного центру з розвитку сімейного виховання та догляду дітей Олена Ремень, спершу майбутні усиновлювачі мають звернутися до місцевої служби у справах дитини.

Туди вони мають направити заяву разом із переліком необхідних документів. Віднедавна українці також отримали можливість подати заяву онлайн у застосунку "Дія".

Після отримання та перевірки документів служба у справах дитини протягом п’яти днів має перевірити стан житла і побутових умов претендентів на усиновлення.

У разі успішного проходження цього етапу, заявника або заявників направляють на проходження підготовки з виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

ВІДЕО ДНЯ

Чи всі мають пройти навчання?

Ця стадія необов’язкова для осіб, які збираються усиновити родича, дитину, над якою здійснюють опіку чи піклування. Також навчання не мають проходити претенденти, які для дитини є одним із прийомних батьків чи батьків-вихователів.

Чому вчать на курсах з підготовки до усиновлення?

Під час підготовки в обласних центрах соціальних служб кандидатів навчають фахівці з психології, педагогіки, медицини, працівники служб у справах дітей. Охочі усиновити дитину мають змогу дізнатися, як познайомитися з дитиною, допомогти їй швидше адаптуватися, а також здобути нові знання про виховання.

"Тренери, які проводять навчання, і самі кандидати у різні форми сімейного виховання говорять про те, що програма якісна, але варто було б її розширити. Наприклад, додати теми з виховання дітей з інвалідністю, дітей з поведінковими порушеннями, дітей, які зазнавали домашнього насильства", – зауважує Олена Ремень.

Як довго триває навчання?

За тривалістю підготовка відрізняється залежно від програми для різних форм виховання чи усиновлення. Однак у деяких випадках, як стверджує Олена Ремень, навчання може бути однаковим на початку, але відрізнятися наприкінці курсу.

"Якщо група, наприклад, навчається кожного дня зранку до вечора, навчання буде тривати до 8 робочих днів. Якщо лише ввечері по 3-4 години, триватиме вже 2-3 тижні, а коли тільки один раз на тиждень – до двох місяців", – зазначає керівниця експертної групи з усиновлення.

Упродовж п’яти днів після проходження курсу з підготовки кандидати на усиновлення отримують довідку про його завершення. Цей документ вважається дійсним протягом двох років.

Після цього служба у справах дітей має підготувати висновок та поставити заявника на облік кандидатів в усиновлювачі.

Раніше міністерка соціальної політики Оксана Жолнович розповідала, що більшість дітей, які втратили батьків внаслідок повномасштабної війни, виховують їхні родичі.

Реклама:

Головне сьогодні