Чи може дзвінок чи відео з полону змінити статус зниклого безвісти – пояснює Координаційний штаб

Вікторія Андрєєва — 18 квітня, 13:40
Чи може дзвінок чи відео з полону змінити статус зниклого безвісти –  пояснює Координаційний штаб
Чи можуть фото, відео або дзвінок врахувати як доказ полону
Getty Images

Деякі родичі можуть отримати фото, відео або дзвінок з полону від військовослужбовця, який офіційно вважається зниклим безвісти.

Чи можуть це врахувати як доказ полону, пояснює представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Петро Яценко в інтерв'ю "Українській правді. Життя".

До дзвінків, фото та відео з полону ставляться з великою обережністю, оскільки не завжди вони можуть бути правдивими, зауважили Координаційному штабі. Тому для офіційної зміни статусу цього може бути не достатньо, але у внутрішніх документах бійця можуть маркувати як такого, що "ймовірно у полоні".

Загалом докази варто фіксувати й передавати у Нацполіцію, Координаційний штаб, Об’єднаний центр СБУ, МКЧХ в Україні та інші відомства, які опікуються військовополоненими.

Координаційний штаб бере до уваги висновки службового розслідування від військової частини, але завжди намагається встановити інформацію зі власних джерел.

"Дуже рідко, але були випадки, коли людину вважали загиблою, а вона поверталася з полону живою. А іноді навпаки – є один відеоматеріал з полону і дві родини претендують, що на цьому матеріалі саме їхній родич", – зауважує Петро.

Але кожен окремий випадок – унікальний. Тому фахівці не можуть робити висновків виключно на фото чи відео.

Виключення – якщо на відео людина називає себе і її особу підтвердить портретна експертиза.

Цей "ускладнений" механізм розробили для того, щоб мати докази щодо полонених, бо відео та фото, телефонний дзвінок та інші матеріали можна сфальсифікувати.

Люди також можуть припускати, що це їхній родич, але на фото низької якості або на великій відстані не можна стверджувати на 100%.

Те саме стосується й свідчень побратимів, які можуть сказати про полон чи загибель, адже у бойових умовах точно визначити ситуацію дуже важко. У полоні ж військові можуть переплутати людину з кимось іншим, в стресі назвати неправильні дані тощо.

Реклама:

Головне сьогодні