Результати перевірки сумішей для немовлят "Малютка", "Детолакт-соя" та Nutricia
Цього разу на прохання читачів ми знайомимо вас з результатами другої серії досліджень.
Як і попереднього разу, для перевірки були обрані такі показники як: вміст найважливішого "будівельного матеріалу" для розвитку дитини - білка; наявність транс-ізомерів ненасичених жирних кислот (вони порушують життєдіяльність клітин); та стерильність сумішей (наявність чи відсутність мезофільних аеробних та факультативно анаеробних організмів (МАФАМ) і St.aureus.
Для експертизи були обрані суміші для штучного вигодовування дітей з перших днів життя торгових марок Nutricia, "Малютка" та "Детолакт-соя".
Ми не перевіряли суміші на вміст меламіну, оскільки ці дослідження були замовлені ще до того, як виник скандал з китайськими виробниками їжі для немовлят. "Життям" була запланована перевірка сумішей "Малютка", "Детолакт-соя" та Nutricia на вміст ГМО.
[L]
Однак, коли ми залишали продукти в лабораторії, нас не попередили, що матеріалу для дослідження замало. Необхідно було знайти таку самісіньку суміш, з тією ж датою виробництва. Зазирнувши до кількох магазинів і не знайшовши "клонів", ми облишили цю ідею.
А от Всеукраїнська громадська організація "Якість життя" замовила перевірку суміші "Детолакт-соя" для дітей з перших днів життя на вміст ГМО (взяті були інші зразки). Здійснював перевірку Науково-дослідний центр незалежних споживчих експертиз "ТЕСТ".
Попри те, що виробник зазначає на своїй упаковці, що продукт не містить генетично модифікованої сої, у "ТЕСТі" виявили 0,1% ГМО.
Як показують дані протоколів "Укрметртестстандарту", який проводив експертизу на замовлення редакції "Української правди. Життя", всі суміші є стерильними, шкідливих мікроорганізмів у них не виявлено.
Усі виробники додають у суміші багато білка. За результатами перевірки усіх шести сумішей "Укрметртестстандартом", найбільше білка було виявлено у їжі для новонароджених від ТМ "Nestle", найменше - у "Humana": "НІРР" - 10,5%, "Humana" - 10,2%, "Nestle" - 14,1%, "Малютка" - 10,9%, "Детолакт-соя" - 13,6%, Nutricia - 11,6%.
Доволі дивна ситуація склалася з транс-ізомерами ненасичених жирних кислот. У "Малютці" (виготівник ВАТ "Дитяче харчування "Істра-Нутріція", Росія) їх виявилось найбільше - 0,47%.
Для порівняння: Nutricia - 0,07%, HIPP та Nestle - не виявлено, Humana - 0,08%, "Детолакт-соя" - 0,05%.
Коли "Українська правда. Життя" вирішила з'ясувати, чи відповідає цифра 0,47% нормам законодавства, виявилось... що таких норм не існує.
"Вміст транс-ізомерів ненасичених жирних кислот в дитячому харчуванні законодавчо не нормовано. Науково-дослідний інститут та МОЗ України розробили методику. Але проблема існує, нею займаються близько 10 років", - відповіли на наш запит у Міністерстві охорони здоров'я.
І додали, що "нормативними актами мають займатись законодавчі органи".
У МОЗі визнають, що "транс-ізомери можуть викликати в організмі певні шкідливі прояви, спричиняти накопичення холестерину, порушення кровообігу. У дитячому харчуванні трансізомерів не повинно бути більше ніж у природньому вмісті. 0,47% (стільки було виявлено у "Малютці") - у межах природнього вмісту сировини", - повідомили у міністерстві.
У розвинених європейських країнах встановлено жорсткі гранично-допустимі рівні вмісту транс-ізомерів у продуктах харчування.
"Наприклад, у Данії вміст транс-ізомерів в оліях та жирах не повинен перевищувати 2%. В Україні вміст транс-ізомерів олеїнової кислоти нормується у спредах і маргаринах (не більше 8%), жирах переетерифікованих (не більше 10%) та жирах для молочної промисловості (не більше 15%)", - зазначають в Держспоживстандарті.
А от про немовлят законодавець чомусь забув.
Щоб мати повну картину якостей сумішей для новонароджених, радимо переглянути результати досліджень. Нижче наведені дані, які "Українська правда. Життя" отримала у протоколах перевірок підрозділу Держспоживстандарту "Укрметртестстандарті". Саме ця організація здійснювала перевірку сумішей на замовлення та коштом редакції.
Результати дослідження стосуються лише зразків, які брали участь у тестуванні. Редакція не відстежує подальші зміни продукту.