Працюючи до старості можна вберегтися від слабоумства?

— 19 травня 2009, 09:46

Експерти з Інституту психіатрії Королівського Коледжу у Лондоні проаналізували дані про 1320 пацієнтів, що страждають деменцією (старечим слабоумством). Серед хворих було 382 чоловіка, всі інші - жінки, пише ВВС.

В ході дослідження вчені пришли до несподіваних висновків. Виявилося, що чоловіки, які продовжували працювати до старості та зберігали таким чином активність мозку, починали страждати від слабоумства пізніше, ніж ті, хто вів пасивний спосіб життя на пенсії.

Як зберегти клітини мозку

Деменція характеризується стійким зниженням психічної функції та розумових здібностей в результаті масової втрати клітин мозку, що часто відбувається у похилому віці.

Це проявляється у загальній загальмованості психічної діяльності, погіршенні пам'яті, можливих галюцинаціях і забудькуватості.

Так, експерти вважають, що одним із способів боротьби з цим процесом є побудова якомога більшої кількості зв'язків між клітинами у результаті високої психічної і соціальної активності, яка зберігається протягом всього життя.

Таким чином можна створити так званий "когнітивний резерв", котрий і буде заслоном на шляху виникнення різних проявів деменції, у тому числі хвороби Альцгеймера.

Найбільш надійним способом створення "когнітивного резерву" і захисту від слабоумства у похилому віці є, на думку вчених, продовження працювати до якомога більш пізнього періоду життя.

За словами одного з авторів дослідження професора Саймона Лавстоуна, інтелектуальне стимулювання, яке люди похилого віку отримують на робочому місці, може запобігти зниженню розумових здібностей і вберегти людей похилого віку від слабоумства протягом тривалого часу.

Однак збереження працездатності до старості не дає гарантії, що слабоумство не настане взагалі. Однак, за підрахунком вчених, кожний додатковий рік праці відділяє ризик розвитку хвороби Альцгеймера на шість тижнів.

Чи переконливі данні дослідження?

Доктор Сюзан Соренсен, директор досліджень Alzheimer's Society, каже, що кількість пацієнтів, які брали участь у дослідженні, не є достатньою, щоб робити остаточні висновки.

"Може бути багато причини того, чому чоловіки, які йдуть на пенсію пізніше, хворіють хворобою Альцгеймера також пізніше. Ті, хто виходять на пенсію рано, часто вже мають проблеми зі здоров'ям: підвищений тиск, наприклад, чи діабет. Все це також підвищує ризик розвитку старечого слабоумства", - розповідає вона.

Автори дослідження також визнають, що стиль поведінки людей на пенсії сильно змінився і що для багатьох людей цей період життя може бути на стільки ж інтелектуально насиченим, як і робота.

Реклама:

Головне сьогодні