Великий адронний коллайдер встановив рекорд

— 23 березня 2012, 11:39

Про це свідчать дані на онлайновому моніторі стану коллайдера, розміщеному на сайті Європейської організації ядерних досліджень (ЦЕРН), пишуть РІА Новості.

Нагадаємо, у Великому адронному колайдері стикаються пучки протонів, які летять назустріч один одному. Зливи частинок і випромінювання, що виникають при зіткненнях, фіксують чотири спеціалізовані детектори, розташовані в точках перетину пучків. Чим вищою є енергія протонів, тим більше шансів виявити сліди цікавих для фізиків процесів, наприклад, народження бозона Хіггса.

Наразі обидва пучки протонів виведені на енергію 4 тераелектронвольта, йде перевірка і налаштування всіх систем.

Науковці вказують, що якщо енергія кожного пучка становить 4 тераелектронвольта, то сумарна енергія зіткнень в ньому досягне 8 тераелектронвольт. Це в чотири рази більше, ніж у найближчого суперника ВАКа - закритого в жовтні 2011 року американського коллайдера Теватрон (Tevatron), але майже в два рази менше, ніж проектна енергія коллайдера – 14 тераелектронвольт.

Спочатку планувалося, що в 2012 році коллайдер буде працювати по тій же енергії, що і в 2011 році – по 3,5 тераелектронвольта на пучок. Але в лютому керівництво ЦЕРНу прийняло рішення, що в 2012 році коллайдер буде виведений на енергію 8 тераелектронвольт.

Планується, що у 2012 році коллайдер працюватиме до листопада, а потім буде зупинений на 20 місяців для апгрейду до проектної сумарної енергії 14 тераелектронвольт.

Нинішній рік може стати вирішальним у пошуку останнього відсутнього елемента сучасної теорії елементарних частинок, так званої Стандартної моделі. Ця гіпотетична частинка відповідає за масу всіх інших елементарних частинок, проте теорія не дозволяє точно встановити масу бозона Хіггса.

Реклама:

Головне сьогодні