Тест

Розмови про любов і щастя: виступи на TED, які варто подивитись

Знаменита міжнародна конференція TED присвячена ідеям, які варті поширення. Ця неприбуткова конференція славиться виступами своїх спікерів, які є експертами у своїй сфері і не мають права під час виступу рекламувати себе чи свої продукти.

У перші роки після появи TED (1984 рік), фокусом виступів спікерів були технології, дизайн, реклама, але з часом тематика конференцій почала включати найрізноманітніші питання – від виховання дітей до сексуального життя.

"Українська правда. Життя" зробила невелику підбірку виступів, тематика яких пов’язана зі щастям і радить неодмінно їх прослухати.

Якщо зараз немає часу – ці розповіді варто включити у закладки і таки побалувати свій мозок корисними і цікавими думками та фактами, які можна на дозвіллі добре обміркувати і обговорити з друзями.

Наведені виступи на сайті TED англомовні, але ми подаємо ті, які мають українські чи російські субтитри.

1. Виступ антрополога Гелен Фішер про кохання. Дослідниця вивчає питання біохімії кохання, пояснює його еволюцію і суспільну важливість.

2. Емоціний і цікавий виступ Брін Браун особливо вартий перегляду. Брін вивчає людські стосунки - нашу здатність співпереживати, приймати, любити.

Цій тему вона присвятила кілька років, під час яких опитувала тисячі людей про їхні почуття, а тоді систематизувала отриману інформацію. Під час TED Брін розповіла про силу вразливості, чому і коли ми вразливі, а коли наполегливі.

3. Дослідник позитивної психології, професор Міхай Чіксентміхайі знаменитий своїми дослідженнями щастя, креативності. Він є автором ідеї "потокового стану", коли людина повністю включена у процес того, що вона робить.

4. Нобелівський лауреат і основоположник біхевіористської економіки Даніель Канеман на TED розповів про наше сприйняття щастя. Про "я, яке відчуває" і "я, яке пам’ятає".

5. Виступ Майкла Нортона, у якому він розповідає про зв’язок між щастям і грошима. Виявляється, важливо, на що саме витрачаються гроші. Дослідник наводить приклади тих, хто вигравав лотереї - коли люди отримували гроші, вони ставали антисоціальними.

6. Виступ Рона Гутмана про силу посмішки. Він аналізує декілька досліджень, що стосуються посмішок, і відкриває їх дивовижні результати. Чи знаєте ви, що ваша посмішка може передбачити, як довго ви житимете - і що проста посмішка має значний вплив на ваше загальне самопочуття?

"Приготуйтеся розслабити кілька мімічних м'язів, поки дізнаватиметесь більше про цю еволюційно заразну поведінку", радить TED.

7. Роздуми про те, що таке щастя і як його досягнути біохіміка Матьйо Рікара, який став буддистським монахом.

8. Виступ про хороше сексуальне життя пари. Психотерапевт Естер Перель об’їздила світ, розпитуючи людей повсюди про їхнє сексуальне життя. Відтак дослідниця дійшла висновку, що в основі хорошого сексу є дві протилежні потреби: необхідність відчуття безпеки і потреба чогось несподіваного. Як знайти баланс у цьому Перель розповідала слухачам свого виступу.

9. Шон Ейкор про щасливий секрет продуктивної праці

"Ми переконані, що повинні працювати, щоб стати щасливими. А якщо спробувати навпаки? У цій енергійній і веселій промові на TEDxBloomington, психолог Шон Ейкор стверджує, що саме так і є - щастя надихає на плідну працю", - йдеться у коментарі на TED.

10. Виступ психолога і соціолога Шеррі Теркл про онлайн-взаємини між людьми.

11. Виступ автора Stumbling on Happiness Дена Гілберта, де він пояснює, чому ми почуваємо себе щасливими тоді, коли все йде не так, як ми планували. Буває й таке, що відчуття нещастя не покидає тоді, коли очевидних причин для цього нема.

12. Про сприйняття нас іншими людьми. У даному виступі соціального психолога Емі Кадді – про мову жестів.

"Мова тіла впливає на те, як нас сприймають інші. А ще вона може змінювати наше сприйняття самих себе. Соціальний психолог Емі Кадді демонструє, як "сильні пози" - коли ви всім своїм виглядом випромінюєте впевненість, навіть якщо насправді так не почуваєтесь - можуть змінювати рівень тестостерону та кортизолу у вашому мозку, а також збільшувати ваші шанси на успіх", - йдеться в анотації TED.

13. Психолог Баррі Шварц критикує головний принцип західного суспільства: свободу вибору. З його точки зору, можливість вибору не звільняє, а радше паралізує нас, робить нас не счастливішими, а навпаки — більш невдоволеними.

Цілком зрозуміло, що цей список може вам видатись неповним – на TED дуже багато цікавих спікерів, і якийсь з виступів, не поданий вище, може бути Вам цікавішим. Якщо так – поділяться своїми враженням і посиланнями у коментарях!)