Присуджено Нобелівську премію з медицини та фізіології

— 5 жовтня 2015, 12:51

Нагороду було вручено за відкриття, що стосується нової терапії проти інфекції, які викликають паразити-аскариди та за нову терапію проти малярії.

Про це повідомляє Нобелівська асамблея Каролінського інституту.

Захворювання, викликані паразитами, винищували людство протягом тисячоліть і являють собою серйозну глобальну проблему. Особливо паразитарні ззахворювання впливають на найбідніші групи населення і є величезною перешкодою для поліпшення здоров'я людини та її побуту.

Цьогорічні нобелівські лауреати розробили революційні методи лікування проти найбільш руйнівних паразитарних захворювань.

Вільям Кемпбелл і Сатоши Омура віднайшли нові ліки - Авермектин, похідні якого значно зменшують розповсюдження таких хвороб, як Річкова сліпота і лімфатичний філяріатоз. Крім того, ці ліки показали свою ефективність проти зростаючої кількості інших паразитарних захворювань.

Було також відкрито препарат Артемізінін А, який значно знижує рівень смертності від малярії.

Ці два відкриття надали людству нові потужні засоби для боротьби з цими виснажливими захворювання, які впливають на сотні осіб щорічно, йдеться у повідомленні ассамблеї.

Минулого року, Нобелівську премію з медицини отримав британський вчений Джон О`Кіф та норвезька сімейна пара Мей-Брітт та Едвард Мозер за виявлення позиціонуючої системи мозку.

Науковці отримали премію за відкриття клітин мозку, які відповідають за систмеу орієнтації людини у просторі.

"Українська правда. Життя"

Реклама:

Головне сьогодні