Учені зафіксували гравітаційні хвилі, існування яких передбачив Ейнштейн

Це – доказ існування гравітаційних хвиль, коливань простору-часу, про які майже 100 років тому говорив Альберт Ейнштейн.

Про це пишуть NY Times.

Також це відкриття є підтвердженням теорій щодо природи чорних дір – гравітаційних колодязів, звідки не може вибратися навіть світло.

Хвилі були зафіксовані на початку вересня 2015-го року детекторами гравітаційної обсерваторії LIGO в штатах Луїзіана та Вашингтон.

"Досі ми, науковці, спостерігали лише коливання простору-часу в стані спокою. Це ніби дивитися на поверхню океану в спокійний день, але ніколи не бачити його під час шторму, в гуркоті хвиль", - поділився фізик Кіп Торн із Каліфорнійсього технологічного університету.

Чорні діри, за якими спостерігала LIGO, утворили шторм, "у якому прискорився плин часу, потім вповільнився, потім прискорився. Шторм, де простір вигнувся в цей бік, а потім у той", - додав науковець.

L-подібні антени LIGO в Хенфорді (Вашингтон) та Лівінгстоні (Луїзіана) уперше зафіксували гравітаційні хвилі

Член команди LIGO, професор Колумбійського університету Сабольч Марка назвав те, що сталося, одним із найграндіозніших проривів у фізиці та астрономії за довгий час.

"Усе решта в астрономії – це як очі. Нарешті в астрономії виросли й вуха. Досі в нас ніколи не було вух", - підсумував він.

Учені не сумніваються, що Ейнштейн, котрий зробив припущення щодо існування гравітаційних хвиль у 1916-му році в рамках своєї теорії відносності, дуже порадів би цій новині.

Реклама:

Головне сьогодні