Тест

Українська збірна виборола "золото" на чемпіонаті світу з ракетомоделювання

Команду – абсолютного чемпіона світу визначали за загальною кількістю медалей.

Українській збірній вдалося стати переможцем одразу у трьох класах змагань: S1B на висоту польотів моделей, S9A на тривалість польоту та S5C – моделі-копії змагалися і у ступені деталізації, і у висоті польоту.

Друге місце серед команд посіла Болгарія, на третьому опинилася збірна США. Церемонія нагородження відбулася 29 серпня.

Доросла збірна України посіла перше місце у командному заліку на чемпіонаті світу з ракетомоделювання. Фото зі сторінки Ракетомодельный спорт в Украине

Цього року Україна вперше приймала чемпіонат світу з цього технічного виду спорту. Змагання тривали на полігоні неподалік Львова з 22 до 30 серпня.

Спортсмени запускали у повітря зроблені власноруч ракети, які судді оцінювали за зовнішнім виглядом, технічними характеристиками, висотою польотів, тривалістю перебування у повітрі та якістю приземлення.

Найскладнішим класом змагань вважається запуск точних копій справжніх ракет, які мають повторювати не лише їхні елементи конструкції, а й етапи старту.

Спортсмени запускали у повітря зроблені власноруч ракети, які судді оцінювали за зовнішнім виглядом, технічними характеристиками, висотою польотів, тривалістю перебування у повітрі та якістю приземлення. Для збільшення натисніть на зображення

На цьому етапі змагань українець Микола Пушкар і його точна копія космічної ракети ZENIT 3SL принесла Україні "срібло" в індивідуальній першості.

[L]Оригінал апарату — це ракета міжнародного проекту "Морський старт", яка неодноразово стартувала з платформи у Тихому океані. Першу та другу її ступінь розробляли на Південному машинобудівному заводі у Дніпрі та у конструкторському бюро "Південне".

У 50 разів зменшена копія Зеніту вагою 1,1 кг успішно злетіла, відділивши у повітрі усі три ступені, кожна з яких приземлилася на індивідуальному парашуті на полігоні. Модель збирали за справжніми кресленнями протягом 5 років.

В індивідуальних заліках українським ракетомоделістам вдалося вибороти три срібні та дві бронзові медалі: "срібло" є у Олександра Сінєліцего, Кирила Проценка та Миколи Пушкаря. "Бронза" дісталася Сидоренку Віталію та Шуляку Сергію.

У загальнокомандному заліку збірних юніорів призові місця розподілилися таким чином: 1 місце – Словаччина, 2 місце – Польща, 3 місце – Китай. Українські молоді спортсмени посіли четверту сходинку.

В індивідуальному заліку золото дісталося Jordi Roura з Іспанії та Michal Zitnan зі Словаччини.

Змагання тривали на полігоні неподалік Львова з 22 до 30 серпня. Фото зі сторінки Ракетомодельный спорт в Украине

На цьогорічному чемпіонаті було 20 країн-учасниць. Найбільші делегації надіслали США (34 спортсмени) та Китай (51 учасник).

За словами організаторів змагань, збірна Росії відмовилася від участі у чемпіонаті в Україні, хоча раніше росіяни також боролися за право провести змагання у себе.

Не приїхали на чемпіонат також японці, які відмовилися від участі з міркувань безпеки.

2015 року збірна України з ракетомоделювання у командному заліку стала абсолютним чемпіоном Європи, завоювавши 27 медалей: 14 золотих, 6 срібних та 7 бронзових.

"Українська правда. Життя"