Інформатор Уотергейтського скандалу помер

— 19 грудня 2008, 14:49

Фелт помер у віці 95 років у хосписі неподалік від свого будинку в штаті Каліфорнія, повідомляє BBC.

Прізвисько "глибока горлянка" агенту дав редактор видання Washington Post, яке і провело скандальне розслідування. Фелт допомагав журналістам розслідувати зловживання адміністрації президента Ніксона. Гучний скандал, що виник, призвів до того, що Річард Ніксон у серпні 1974 року був змушений піти у відставку.

Дочка Марка Фелта розповіла, що її батько помер уві сні.

Особистість агента "Глибока горлянка", що отримав своє прізвисько за відомий порнофільм того часу, була таємницею протягом трьох десятиліть.

У 2005 році Марк Фелт зізнався, що саме він був джерелом постачання інформації про зловживання в Білому домі. "Я той хлопець, якого усі називали "Глибока горлянка", - заявив він в інтерв'ю американському журналу Vanity Fair.

До цього часу співробітники Washington Post відмовлялися називати свого інформатора. Кореспонденти газети Боб Вудворд та Карл Бернштейн заявили, що зможуть розкрити таємницю тільки після смерті агента.

Фелт таємно допомагав журналістам розслідувати пристрій, що прослухує штаб-квартиру Демократичної партії у вашингтонському комплексі Уотергейту в червні 1972 року.

Пошуки організаторів прослуховування вивів журналістів на одного із членів передвиборного штабу Ніксона. Подальше розслідування розкрило цілу мережу політичного шпигунства та корупції. У підсумку журналісти вийшли на Білий дім, а президент Ніксон пішов у відставку.

Невідомо, що саме спонукало Фелта "злити" журналістам компрометуючу інформацію, однак у виданні Washington Post вважають, що йому були не до вподоби спроби адміністрації Ніксона звести функції ФБР до розслідування карних злочинів.

За інформацією видання, Фелт наполягав на повній анонімності або детально проробленій "легенді". Довгі роки Фелт побоювався, що заплямував честь мундира співробітника ФБР, розкривши журналістам важливу державну інформацію.

Критики називали його зрадником за зраду верховному головнокомандуючому країни. Прихильники наполягають, що "Глибока горлянка" показав себе героєм, вчасно звернувши увагу суспільства на корупцію в уряді.

Реклама:

Головне сьогодні