Післяпологову депресію можуть лікувати навіть ваші друзі

— 16 січня 2009, 14:34

Близько 13 % жінок переживають депресію у перший рік після народження дитини. Та часто про їхній стан невідомо навіть найближчим людям. Це трапляється через те, що симптоми захворювання виявити не надто легко, а також тому, що молоді мами воліють не розповідати комусь про свій неприємний стан.

Антидепресанти є ефективними при післяпологовій депресії, але мами неохоче їх вживають, особливо у період годування груддю. Наскільки ефективною залишається допомога психологічних служб у боротьбі з цією недугою, теж достеменно не зрозуміло, зауважує видання Yorkshire Post.

В одному з найбільших досліджень післяпологової депресії британські вчені спостерігали за 4 000 жінок після пологів впродовж 18 місяців. Мамам надавали два типи традиційної психологічної допомоги при такій депресії та специфічну допомогу від здорових візитерів жінки.

Результати дослідження були оприлюднені у Британському Медичному журналі (British Medical Journal).

Звісно, здорових відвідувачів, які надавали психологічну допомогу молодим мамам, спочатку навчили розрізняти симптоми депресії. Їм також розповіли, як надавати допомогу. Під час такого товариського відвідування раз на тиждень, візитери впродовж години спілкувались з новоспеченими мамами. Тривалість курсу "лікування" - до 8 тижнів.

Після "контрольних замірів" у 6 місяців та в рік, у жінок, з якими працювали спеціально навчені здорові візитери були значно меншими та слабше вираженими симптоми післяпологової депресії, повідомляє Yorkshire Post.

Ймовірність того, що мама, якій 6 тижнів надавали допомогу такі експерти, знову впаде у депресію, на 40% менша, ніж у тих, кому надавали стандартну психологічну допомогу.

Дослідження також не виявило переваг якоїсь однієї психологічної техніки по відношенню до інших.

Видання нагадує про ще цікаве одне дослідження, яке провели канадські науковці. Там, жінкам з групою ризику захворювання на післяпологову депресію надавали телефонну психологічну допомогу.

З'ясувалось, що ймовірність захворіти депресією після пологів у цих жінок на 50% менша, ніж у тих, з ким по телефону не спілкувались психологи.
Реклама:

Головне сьогодні