Секрет успішного схуднення - стать

— 20 січня 2009, 16:16

Науковці припускають, що це пов'язано з еволюційними аспектами жіночого тіла (та мозку), яке запрограмоване споживати якомога більше калорій для підготовки до вагітності і лактації.

"Ми бачили клінічні дослідження, згідно з якими чоловіки можуть скинути 10% ваги тіла в середньому за тримісячний період, тоді як жінкам вдається схуднути лише на 5%", - розповів Джин-Джек Венг з Бруклінської Лабораторії, що у Нью-Йорку.

Під його керівництвом було проведене дане дослідження, яке було опубліковано у журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

В ході дослідження, 23-ом не товстим волонтерам потрібно було впродовж 17-годин утриматись від їжі. Учасників експерименту просили долати відчуття голоду думками на усілякі "не-харчові" теми, повідомляє The Independent.

У цей час мозок 13 жінок та 10 чоловіків сканували за допомогою позитронно-емісійного томографа. Волонтерів також "мучили" апетитними запахами різних страв, і в цей час томограф виділяв ділянки мозку, які активізувались при вдиханні апетитного запаху.

Потім перед учасниками експерименту поставили тарілки з їхніми улюбленими стравами. У цей момент ділянка мозку, яка відповідає за емоційну регуляцію "засвітились". Та коли волонтерів попросили утриматись від їжі, лише у чоловіків було помічене значне зменшення "світіння" на томографі.

Ці розбіжності можуть пояснити, чому жінки більш схильні до переїдання, коли їх спокушає смачна їжа, ніж чоловіки, вважає Венг. Науковець також каже, що цей факт може пояснити, чому жінки менш успішні у дотриманні дієт, ніж чоловіки.

Втім, як зазначає видання, під час цього дослідження науковці не брали до уваги коливання вмісту гормону естрогену під час місячного циклу у жінок. А цей гормон теж впливає на апетит, вживання їжі та розподіл жирів. Науковці планують врахувати цей фактор у наступному етапі дослідження.
Реклама:

Головне сьогодні