Канонічної заборони на секс під час посту немає, але традиція радить утримуватися

— 24 березня 2009, 11:11

Тема подружніх стосунків під час посту набула розголосу серед духівників. Трапилося це після висловленої позиції ієромонаха Димитрія (Першина) щодо питання подружніх стосунків під час посту, повідомляє "Інтерфакс".

"У Православної церкви є вказівки, які все-таки пропонують утримуватися в піст від тілесних подружніх стосунків, проте немає канонічних правил, однозначно та прозоро регламентуючих це питання", - заявив замголови Відділу зовнішніх церковних зв'язків протоієрей Всеволод Чаплін на круглому столі, коментуючи в експертному співтоваристві та ЗМІ з питання допустимість подружніх стосунків у пісний період.

Полеміка щодо цього питання виникла коли отець Димитрій заявив, що у церковному праві немає канонів, які б пропонували сімейним парам утримуватись від статевих стосунків у період посту.

Він послався на багатьох духівників, зокрема, на апостола Павла, який сказав, що подружнє життя - це простір свободи в коханні та внутрішня справа сім'ї, які не піддаються жодній іншій регламентації, окрім обопільної згоди та благочестя подружжя.

[L]"Відповідно до східної християнської традиції, подружнє спілкування не відлучає людину від Бога, - сказав священик. - Єдине, на що звертають увагу багато вірян, - при помірності молитва буде більш досконалою".

Протоієрей Всеволод наголосив на тому, що справа у традиціях: "Одні духівники дають своїм духовним чадам послаблення, інші - наполягають на повній помірності від тілесних подружніх стосунків у період Великого посту".

Священик підкреслив, що можливі два підходи у цьому питанні: суворий та поблажливий. Через те, що у шлюбі можуть бути віруюча людина з невіруючою, православна з неправославною або люди різного ступеня воцерковлення.

Реклама:

Головне сьогодні