Музичні ліки від класиків

На сьогодні існує таке поняття як "криза віри" - люди не просто впадають в депресію, а постійно перебувають у депресивному стані. З недовіри до влади, церкви, громади, невдоволеності життям витікають проблеми в сім'ї, невизначеність, підсилена кризою, неможливість самореалізації.

Як українці позбуваються депресії? Відвідують психотерапевтів? Сумнівно. Такої звички наш народ ще не набув. Простіше зазирнути до пляшки або випити жменю антидепресантів.

Експерти ж радять замість алкоголю й пігулок навідатися до філармонії.

Класична музика - найліпший засіб від депресії

"Коли людина потрапляє на концерт класичної музики, то душа її відчуває, що це істинно. Душа не обманює. Особливо яскраво це відчуває молодь - класична музика не бреше, вона не написана на замовлення. Класична музика - вершина культурного айсбергу, виробленого людством, тому кращого засобу виведення з депресії не існує", - ділиться своїми роздумами всесвітньовідомий піаніст, лауреат конкурсу ім. Рахманінова Олексій Ботвинов.

Перед концертом музикант намагається налаштувати аудиторію на правильну хвилю словами або відеорядом, проте стверджує, що при чесній подачі, музика діє навіть на непідготованих людей - 90% інформації сприймається безпосередньо, без будь-якого вербального чи візуального пояснення. І тому, слухаючи "Елегію" Рахманінова, люди в США, Тайвані чи Україні плачуть однаково.

Найкращою ж музикою від депресії і суєцидального стану вважаються твори Бетховена, які композитор написав уже в стані цілковитої глухоти. Хіба це не переконливий доказ того, що музика - не лише те, що ми чуємо?

У 1796 році Бетховен починає втрачати слух.
За порадою лікарів він надовго усамітнюється у містечку Гейлігенштадте.
Там він починає роботу над Симфонією №. 3, відомою як "Героїчна".

Протягом усієї історії людства заняття музикою посідали чільне місце у вихованні особистості. Традиції елітарної музичної культури взялася відроджувати Culture Art Group, впроваджуючи серію класичних світських вечорів. Як і в старовинні часи, такі заходи носять формат закритих концертів, спрямованих на виховання київської еліти.

Перший концерт із серії світських заходів "Шедеври класичної музики трьох століть. Від Баха до Прокофьєва" відомий громадський діяч, скрипаль, культуролог, дослідник в газузі музикотерапії Михаїл Казінік розпочав знаковими словами: "Якщо ви хочете, щоб ваші діти отримали Нобелівську премію - почніть з музики".

"Бажаєте допомогти своїй нервовій системі? Слухайте музику, старшу трьохста років. Раніше у людей був зовсім інший пульс", - розповідає далі знаменитий російський скрипаль, а нині викладач Драматичного інституту в Стокгольмі.

А народжувати дітей Казінік радить під Моцарта. Це зменшує стрес малюка при виході із лона матері у чужий для нього світ. Більше того, з першого дня вагітності майбутнім мамам слід починати слухати твори геніального композитора - тоді дитинка народиться психічноздоровою і талановитою.

Михаїл Казінік: "Якщо ви хочете, щоб ваші діти отримали Нобелівську премію - почніть з музики".
За словами Казініка у Стокгольмі два тижні транслювали записи бійки в українському парламенті. Приїхавши до Києва, він запропонував дати концерт у парламенті, щоб увесь світ побачив не лише викривлені від злості гримаси, але й просвітлені обличчя українських політиків.

[L]Проте його пропозицію державні мужі зустріли холодно, мовляв, парламент - не місце для подібних забавок. "Чому українці перестали співати і почали кричати одне на одного?" - дивується музикант.

З теорії музикотерапії

Музикотерапія - це психотерапевтичний метод, що використовує музику в якості лікувального засобу.

Існує два основних напрямки музикотерапії: активна і пасивна (рецептивна). Активна - це власне виконання музичного твору чи імпровізація за допомогою голосу або музичних інструментів.

Пасивна музикотерапія розглядається як процес сприйняття музики з терапевтичною метою. Це може бути колективне прослуховування музичних композицій, націлене на розвиток довіри і взаєморозуміння аудиторії, індивідуальне прослуховування з метою досягнення катарсису (духовного очищення через мистецтво) або зняття стресу.

Олексій Ботвинов: "Класична музика - вершина культурного айсбергу, виробленого людством, тому кращого засобу виведення з депресії не існує"
Найчастіше в психотерапевтичній практиці використовується саме колективне прослуховування музики. Зазвичай, це три спеціально підібрані композиції за заняття. Після кожної композиції, що триває близько 10 хвилин, клієнти висловлюють свої спогади, переживання і фантазії, які виникли під час прослуховування.

Клієнтам також пропонуєть скласти свій "музичний портрет", засобами існуючої фонотеки, або ж "музичний портрет" партнера, висловити свої почуття за допомогою простих музичних інструментів чи звичайних речей, якими можна створити звук. Як варіант музичної терапії використовується хоровий спів.

Автор - Наталія Довгопол
Реклама:

Головне сьогодні